Naisille vahvempi rooli turvallisuuspolittisessa keskustelussa

Venäjän hyökkäyssodan johdosta muuttunutta turvallisuustilannetta on puitu eri foorumeilla pääosin miesten voimin. Tänään eduskunnalle luovutettu turvallisuuspoliittinen selonteko siirtää myös keskustelun Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä uuteen vaiheeseen. Suomen Keskustanaiset kannustaa naisia lähtemään mukaan keskustelun etulinjaan, aktiivisiksi toimijoiksi.

Turvallisuuspolitiikan sukupuolittuminen kaventaa turvallisuuskäsitteen sisältöä. Asia kuitenkin koskettaa lähes jokaista elämänaluetta eikä ole pelkästään aseellista puolustautumista. Se on ruokaturvaa, tietoturvaa, talous- ja energiapolitiikkaa, monenlaisen epävarmuuden sietämistä, muutosten johtamista ja kaaosten hallintaa. Naisten viestintä- ja vuorovaikutustaidot nousevat arvoonsa historian saranakohdissa, ja niille on nyt paljon käyttöä.

SOTAmerkitsee läntisissä demokratioissa sisäistettyjen arvojen konkurssia. Muun muassa tasa-arvo- ja oikeusvaltiokehitys kokevat rajuja takaiskuja myös Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Naisten on pidettävä tästä ääntä niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin foorumeilla ja varmistettava, että materiaalisten tuhojen korjaamisen lisäksi kiinnitetään huomiota myös henkiseen jälleenrakennukseen.

Ukrainasta paenneet ovat pääosin naisia ja lapsia. On erinomainen asia, että lasten kouluunpääsy on järjestynyt Suomessa jouhevasti. Aikuisten naisten joukossa on monien alojen ammattilaisia, jotka haluavat päästä työn syrjään. Suomen Keskustanaisten mielestä lupaprosesseja on nopeutettava ja byrokratiaa vähennettävä. Turvallisuus lähtee rakentumaan myös arjen kautta, mikä omalta osaltaan vahvistaa luottamusta paremmasta tulevaisuudesta.

Suomen Keskustanaiset ry

Sari Palmu

Puheenjohtaja

Marjut Lehtonen

Varapuheenjohtaja

Päivi Mononen-Mikkilä

Varapuheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaKannanototNaisille vahvempi rooli turvallisuuspolittisessa keskustelussa