JÄRJETÖN ROSKAAMINEN ON LOPETETTAVA!

Uusi puhdas lumi peitti maiseman poikkeuksellisesti näin huhtikuun alussa. Täällä etelässä pälviä oli jo syntynyt maaliskuussa, ja olivatpa pellot jo monin paikoin kokonaan paljaita.

Lumen sulaessa ja maan paljastuessa monia alkaa huolettaa, mitä sieltä lumen alta paljastuukaan. Jokavuotinen puheenaihe ovat olleet koirankakat kulkuväylillä ja puistoissa ja kaikkialla lojuvat tupakantumpit. Parin vuoden uusi ”hittituote” ovat olleet kasvomaskit. Karmeimpia löytöjä ovat karjan laitumelle tai nurmiheinän joukkoon heitetyt metallitölkit, jotka aiheuttavat eläinten tuskallisen kuoleman.

Joka kevät urheiluseurat ja eri yhdistykset lapsi-, nuoriso- ja naisvoimin keräävät roskia mm. tienvarsilta. Erilaisista ”roskareippailuista” ja ”roskajuoksuista” on tullut muoti-ilmiö. Hyvä näin, mutta…

Eikö järki kuitenkin sano, että KAIKENLAINEN ROSKAAMINEN PITÄISI HETI LOPETTAA! Kaupungit ja kunnat käyttävät vuosittain MILJOONIA EUROJA roskien siivoamiseen. Tienvarren luontoon jää lojumaan kaikenlaista hajoamatonta törkyä varmaan tonneittain. Miten on mahdollista, että olemme huolissamme ilmastosta, luonnon monimuotoisuudesta, mikromuovien joutumisesta vesistöön ja sitä kautta ihmiskehoon, emmekä osaa tehdä sitä, mikä on täysin omassa vallassamme? Roskien pudottaminen kädestä, heittäminen auton ikkunasta ulos, ”unohtaminen” leiripaikalle tai kärrääminen syrjäisen metsätien varteen on kiinni ihmisen omasta toiminnasta.

Monessa maassa roskaaminen on rangaistava teko. Ellei Suomessakaan roskaamista saada muulla tavoin loppumaan, siihen on puututtava lainsäädännöllä. On silkkaa hulluutta, että esim. kunnat ja kaupungit käyttävät pelkkään jälkien siivoamiseen rahat, joilla voisi järjestää mielekästä toimintaa vaikkapa nuorille.

Satakunnan Keskustanaiset haastaa kaikki elinympäristöstämme ja luonnostamme välittävät yritykset, yhdistykset ja yksilöt kaikin tavoin kampanjoimaan ja edistämään roskaamisen lopettamista. Aloittakaamme jokainen itsestämme!

Keskustanaisten Satakunnan piiri ry:n vuosikokous

EtusivuAjankohtaistaKannanototJÄRJETÖN ROSKAAMINEN ON LOPETETTAVA!