Maailmassa eletään merkittävien vaalien vuotta. Kesäkuussa käydään europarlamenttivaalit ja valitaan samalla EU:lle uusi komissio. Marraskuussa Yhdysvalloissa äänestetään presidentinvaaleissa, jotka ovat toisinto neljän vuoden takaisesta: kisa käydään presidentti Joe Bidenin ja republikaani Donald Trumpin välillä. Molempien vaalien lopputulos vaikuttaa myös Euroopan suuntaan seuraavien vuosien aikana.
Samaan aikaan monet ääriliikkeet voimistuvat ympäri maailmaa, myös meillä Euroopassa. Muun muassa modernina maana tunnettu Hollanti on nyt oikeistopopulistisen johdossa. Äärioikeistolle povataan tuntuvaa paikkalisäystä seuraavaan EU-parlamenttiin samalla, kun keskiryhmien asema on vaarassa.
Oikeistokonservatiivien ja populististen äänenpainojen noustessa asenteet kovenevat ja tasa-arvo heikkenee. USA:ssa aborttioikeuksien puolesta taistellaan useissa osavaltioissa. Myös europarlamentissa tietyt ryhmittymät hiekoittavat tasa-arvon tietä ja naisten oikeuksien edistämistä. Esimerkiksi parlamentin suurin ryhmä EPP, johon kuuluvat Kokoomus ja KD, sekä Perussuomalaisten ECR, jättävät järjestelmällisesti kriittisiä muutosehdotuksia esimerkiksi naisten seksuaaliterveysoikeuksia koskeviin kirjauksiin.
Varoittavia esimerkkejä löytyy: Puolassa pitkäaikainen valtapuolue Laki ja oikeus heikensi oikeusvaltiota ja naisten asemaa muun muassa säätämällä lähes täydellisen aborttikiellon. Unkarissa maata johtava Viktor Orbánin konservatiivipuolue Fidesz kehottaa suoraan naisia jäämään kotiin.
Puolassa laiva on onneksi kääntymässä, kun hallitusvastuuseen nousivat Donald Tuskin johtamat keskustaliberaalit. Vaaleissa etenkin nuoret äänestivät vanhaa valtapuoluetta vastaan. Tusk on luvannut palauttaa maansa takaisin EU:n arvojen mukaisesti toimivaksi demokratiaksi ja parantaa myös naisten asemaa. Tätä kehityskulkua toivon muuallekin.
Myös kriisit ovat heikentäneet naisten ja lasten hyvinvointia maailmalla. Sotien keskellä naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyy huomattavasti. Myös koronapandemia kuritti haavoittuvimpia naisia ja lapsia.
Tasa-arvo ja naisten oikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä. Panostukset oikeudenmukaisuuteen tukevat pitkässä juoksussa kestävää rauhaa, kilpailukykyistä taloutta ja hyvinvoivia ihmisiä. Meillä Suomessakin on vielä tekemistä, sillä EU-maiden tasa-arvovertailussa Suomi sijoittuu vasta kahdeksanneksi ja tasa-arvon kehitys on EU:n keskiarvoa hitaampaa.
Kesäkuun EU-vaaleissa jokainen voi toimia vastavoimana tasa-arvon heikkenemiselle äänestämällä Suomen Keskustan kaltaisia keskivoimia, jotka ovat sitoutuneet työskentelemään tasa-arvon edistämiseksi.
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja 2011-2017