Pauliina Maukonen-Kärkkäinen: Työelämän huonontumisen liian nopea historia – katsaus 22.3. uutisointiin

Torstain 22.3.klo 16.23 pääuutisotsikot olivat: Wallin sai eduskunnan luottamuksen, Timo Räty hyllytettiin – Hilkka Ahde palaa töihin, Päätös tuli – Nokia vähentää Salosta jopa 1000, Eläkeputken ikäraja nousemassa vuodella – työttömyysturvaan muutoksia sekä Pörssipomot 2011: Huimia nousuja ansioihin.

Näiden uutisten verkkokommentteja silmäillessä voi vetää vain yhden johtopäätöksen: kansalaisten luottamus päättäjiin ja työelämään on mennyt täysin. Ohessa kansan ääntä uutisten takaa ja verkkokommenttien pohjalta: Puolustusministeri Stefan Wallin säilytti paikkansa pitkälti pääministeri Jyrki Kataisen tuen ansiosta. Näyttäisi siis siltä, että miesministerit voivat kyllä valehdella eduskunnalle ja ministeritovereilleen, mutta naisministerin erottamiseen riittää pienempikin rike kuten muistamattomuus omistamastaan golf-osakkeesta.

Onko valehtelu eduskunnalle siis sallittua, kunhan hallitus pysyy vain koossa?

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty taas näytti vieneen hallitustaan kuin pässiä narussa erottaessaan viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen kesken oikeusprosessin. Valta palautettiin oikeaan osoitteeseen eli valtuustolle ja toisin kävi. Räty toimitettiin jäähypenkille ja Ahde pyydettiin takaisin.
Seuraavaksi kansa odottaa ilmoitusta Rädyn sairaslomasta. Hänen sihteerinsähän on jo sairauslomalla lähetettyään Rädyn puolesta Ahdetta parjaavan kirjeen ja median saatua siitä vihin.

Ay-liikkeessä tuntuu todella kaikki olevan mahdollista, mikä vain liittyy huonoon työilmapiiriin, työpaikkakiusaamiseen, työsuhteen ehtojen noudattamatta jättämiseen ja sairauslomien väärinkäyttöön.

Valtion yhtiöiden johtajien palkkakehitys on ollut huimaa. Esimerkiksi Veikkaus Oy:n toimitusjohtaja Matti ”Hilkan mies” Ahde tienasi 131 255 euroa vuonna 2000, kun nykyinen toimitusjohtaja Risto Nieminen tienasi viimeksi vahvistetussa verotuksessa 436 906 euroa. Finnairin, VR Groupin ja Patriankin johtajien ansiot ovat vähintäänkin tuplaantuneet kymmenessä vuodessa.

Yksityisellä sektorilla kokopäivätyössä käyvän suomalaisen keskipalkka (mediaani) taas oli vuonna 2011 yhteensä 2890 euroa/kk; miehet tienasivat 3306 euroa ja naiset 2550 euroa. Perusturvan eli toimeentulotuen taso suhteessa ansiokehitykseen on vastaavasti painunut 30-40% miinukselle vuodesta 1990. Puhumattakaan opiskelijoista tai eläkeläisistä.

Nämä tuloerot olivat muuten huomattavissa selvästi verkkokeskusteluissa, eikä ihme!

Kiitos siis medialle, että avasit silmämme ja nostit nämä epäkohdat yleiseen keskusteluun. Kunpa vielä osaisit antaa vastauksen siihen, miten palauttaa kansalaisten luottamus niin päättäjiin, työmarkkinajärjestöihin kuin työelämän pelisääntöihin?

Veikkaanpa, että tässä ei ainakaan kannata huutaa kolmikantaa avuksi. Miksiköhän minulle tulee mieleen vanha vaalijuliste, jossa on Raamattu ja lakikirja sekä teksti:
”Näihin nojaa Maalaisliitto.”

Käytetyt lähteet:
Uutisointi ja verkkokommentit seuraavista medioista: Iltasanomat, Iltalehti, Keskisuomalainen, Helsingin Sanomat, YLE, Talouselämä. Verkkokommentteja on tiivistetty.

Kirjoittaja on Keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja MEP Anneli Jäättenmäen avustaja.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPauliina Maukonen-Kärkkäinen: Työelämän huonontumisen liian nopea historia – katsaus 22.3. uutisointiin