Hannele Pokka: Presidentti tarttui tärkeään asiaan

Uuden presidentin virkaanastujaiset ovat tasavallan juhlallisuuksista arvokkaimmat. Niissä on melkein kuninkaallista meininkiä. Ensin eduskunnassa presidentti vannoo virkavalan kansanedustajien edessä diplomaattien, virkamiesten ja kenraalien todistaessa aitiossa tapahtumaa. Juhlallisuudet jatkuvat Presidentinlinnassa, jossa ensin pääministeri pitää virkakautensa päättävälle presidentille kiitospuheen. Hetken kuluttua saliin marssii uusi presidentti, jota pääministeri puolestaan tervehtii. Tilaisuuteen kuuluu myös pitkä seremonia, jossa sekä vanha että uusi presidentti puolisoineen kättelevät ministerit, eduskunnan puhemiehen, virkamiehet ja kenraalit. Päivän lopuksi Kauppatorin varrella odottaneet helsinkiläiset saavat vielä nähdä Linnan parvekkeelta vilahduksen päivän päätähdistä.

Ketkä Linnan juhlallisuuksista tällä kertaa loistivat poissaolollaan? Alueiden edustajat. Valtion aluehallintoa on saneerattu viime vuosina niin kovalla kädellä, että alueiden edustajia ei enää löydy ollenkaan vallan rituaaleihin. Sotilasläänien komentajat olivat vielä mukana ja he tietenkin samalla edustivat omaa aluettaan. Nämäkin kenraalit olivat kuitenkin viimeistä kertaa tässä roolissa. Kun hallituksen kaavailema puolustusvoimien uudistus toteutetaan, sotilasläänit tullaan lakkauttamaan.

Presidentti Sauli Niinistön puheesta eduskunnassa jäi mieleen hänen lupauksensa tehdä työtä nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle on jäänyt kymmeniä tuhansia nuoria. Yritykset kaipaavat huippuasiantuntijoita. Niitä tästä joukosta ei helpolla löydy, mutta näille nuorille pitäisi työn tekeminen – olipa se mitä lajia tahansa – tehdä houkuttelevammaksi kuin työttömänä oleminen. Presidentti puuttui tärkeään asiaan, jossa hänen vaikutusvaltaansa tarvitaan.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee ympäristöministeriössä kansliapäällikkönä.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Presidentti tarttui tärkeään asiaan