Elina Havu: Pidettäisiinkö eduskuntavaalien jälkeen tämä vaalilupaus?

Eduskuntavaalit olivat ja menivät. Vaalien seurauksena suomalainen poliittinen kenttä meni uusiksi, löytyi uusia voittajia toisten menettäessä entiset asemansa. Vaalitulos on ehditty analysoida suunnassa jos toisessakin, mutta tässä tekstissäni en halua analysoida. Sen sijaan aion esittää toiveen.

Nyt valitut kansanedustajat tekivät ennen vaaleja kasan vaalilupauksia. Toiset aiotaan tulevalla vaalikaudella pitää, toisia ei niinkään. Erään lupauksen on moni tehnyt ja tulevalla vaalikaudella selviää, aiotaanko se pitää. Kysymys on perhevapaamallin uudistamisesta ja niin sanotusta 6+6+6 – mallista.

6+6+6 – mallissa äiti saa yhden kuuden kuukauden osan, isä yhden ja viimeinen osa on vanhempien oman päätöksen mukaan jaettavissa. Jos isä ei halua käyttää omaa jaksoaan tai osaa siitä, perhe menettää etuuden, mutta äiti saa tämän ajan korotettua hoitorahaa. Yksinhuoltajat saavat käyttää itse kaikki kolme jaksoa.

Ennen vaaleja yli 30 järjestöä sekä Tasa-arvoasiain neuvottelukunta julkaisi kannanoton, jossa kannattivat 6+6+6 – malliin siirtymistä. Vaatimuksen allekirjoittaneiden järjestöjen mukaan kyseinen malli olisi ainoa, joka tukisi vanhemmuuden tasa-arvoista jakautumista ja kannustaisi isiä jäämään kotiin nykyistä enemmän. Tätä kannattaa tutkimusten mukaan myös kansan enemmistö.

Miksi näin halutaan tehdä? Moni sanoo, että jo nyt isät on huomioitu heille räätälöidyn puolentoista kuukauden isäkuukauden avulla. Isäkuukausi on siis yhteensä puolitoista kuukautta: jos isä pitää vanhempainvapaan viimeiset 14 päivää, hän saa tähän päälle ylimääräisen, vain isälle tarkoitetun vanhempainvapaakuukauden.
Isäkuukausi luotiin aikanaan, jotta isät saataisiin kannustettua olemaan enemmän kotona. Toivottiin, että isät innostuvat pitämään enemmän perhevapaita ja näin tasa-arvo sekä esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten jakaminen etenisi. Kävikin päinvastoin, sillä isien pitämien vanhempainvapaiden pituus lyheni. Tämä johtuu siitä, että isät pitävät ne vapaat jotka ovat heille korvamerkittyjä, vaikka koko vanhempainvapaa-aika olisi jaettavissa vapaasti sekä isän että äidin kesken. Isä voisi jo tällä hetkellä olla kotona pitkän perhevapaajakson, mutta näin ei kuitenkaan tapahdu. 6+6+6 – malliin siirtyminen todella kannustaisi isiä pitämään entistä enemmän perhevapaita.

En ymmärrä puheita, joiden mukaan malli veisi perheiltä valinnanvapauden. Malli on erittäin joustava ja perhe voi itse valita sopivat kuukausimäärät. Mahdollisuudet ovat loputtomat ja valinnanvaraa riittää. Laitetaanko vaikka tasan 9+9? Entä kävisikö paremmin 12+6 tai 7+11? Isiä ei pakoteta kotiin, heille tarjotaan mahdollisuus siihen.

Ehdotettu malli on lapsen kannalta kaikista paras, sillä se antaa perheille rahallisen kannustimen hoitaa lasta kotona 1,5-vuotiaaksi asti. Tämä on selvä parannus, sillä nykyisin lapsi on noin 10,5 kuukauden ikäinen kun vanhempainvapaa päättyy. Lapsi on mallin voittaja, sillä hän saa luotua tuona aikana syvän ja lämpimän suhteen molempiin vanhempiinsa. Vanhemmat puolestaan saavat mahdollisuuden jakaa vanhemmuuden kokemuksen tasavertaisina. Mikä olisikaan ihanampaa kuin unohtaa iänkaikkinen tappelu siitä, kumpi on raskaampaa, lapsen hoitaminen kotona vai kodin ulkopuolella töissä käyminen!

Uudet kansanedustajat, toteutattehan minun ja niin monen muun suomalaisen toiveen?

Kirjoittaja on töitä tekevä äiti, ay-jyrä ja feministi, joka asuu Suomenlinnassa.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiElina Havu: Pidettäisiinkö eduskuntavaalien jälkeen tämä vaalilupaus?