Tasa-arvon elämäntyöpalkinto Sirkka-Liisa Anttilalle

Tasa-arvoasian neuvottelukunta on jakanut 50-vuotisen taipaleensa kunniaksi elämäntyöpalkinnon pitkäjänteisestä ja merkittävästä tasa-arvotyöstä kahdelle politiikan konkarille, ministeri Sirkka-Liisa Anttilalle ja Kari Uotilalle. Palkinnot jaettiin 28.10.2022 neuvottelukunnan 50-vuotisjuhlan yhteydessä.

Palkinnolla halutaan osoittaa kiitosta ja arvostusta sinnikkäästä tasa-arvon eteen tehdystä työstä. Tasa-arvon elämäntyöpalkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Voit lukea ministeri, Suomen Keskustanaisten kunniapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttilan kiitospuheen alta.

Arvoisa presidentti Tarja Halonen, tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist, Tanen puheenjohtaja Jirka Hakala, Hyvä juhlayleisö!

Lämmin kiitos saamastani tasa-arvoasiainneuvottelukunta Tanen tasa-arvon elämäntyöpalkinnosta. Koen tämän suurena kiitoksena 36 vuoden aikana parlamentaarikkona tekemästäni sukupuolten tasa-arvon edistämistyöstä.

Olen saanut olla yksi lenkki tässä työssä, jolla esimerkiksi tasa-arvolain kiintiöpykälä saatiin läpi eduskunnassa 1990-luvun alussa, vaikka se ei ollut hallituksen esityksenä. Saavutus oli yksi osoitus meidän naisten yli puoluerajojen ulottuvasta erittäin tuloksellisesta yhteistyöstä, yhdessä miesten kanssa kiintiöpykälä lisättiin.

Eräiden naisjärjestöjen valtionavun vakinaistaminen eduskunnan juhlapäätöksenä vuonna 2007 oli myös tärkeä saavutus. Puhemies Paavo Lipponen sitoutui heti tätä juhlapäätöksen valmistelua viemään eteenpäin. Se päätös on turvannut naisjärjestötoiminnan taloudellisia resursseja. Eduskunnan kuulemisessa tätä tavoitetta pidettiin tervetulleena myös miesten tasa-arvon näkökulmasta katsottuna.

Euroopan Neuvoston parlamentissa 18 vuoden aikana sain olla vaikuttamassa muun muassa Istanbulin sopimuksen hyväksymiseen.

Yhteisten asioiden hoito on luottamukseen perustuvaa ihmisten yhteistyötä, jolla olemme saavuttaneet tasa-arvoasioissa paljon mutta työtä meillä edelleen riittää.

Pari asiaa mainitakseni: Samapalkkaisuuden edistämisessä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan monien eri muotojen ehkäisemisessä pitää myös päästä tuloksiin. Nämä epäkohdat ovat korostuneet viime vuosina niin globaalisti kuin Suomen tasolla.

Lopuksi haluan lausua sydämestäni tulevat kiitokset teille jokaiselle tasa-arvotyössä mukana olleelle toimijalle. Yhdessä me olemme tämän saaneet aikaan!

Kiitän teistä jokaista mukana ollutta erinomaisesta yhteistyöstämme ja aktiivisuudesta. Erityisen lämpimästi muistan Tanen puheenjohtajana toimiessani 01.08.2003-31.08.2007. Tasa-arvoasiainneuvottelukuntaa oli suuri ilo johtaa syystä, että te kaikki olitte itse erittäin osaavia, sitoutuneita ja aktiivisesti asioita edistävinä loistavia jäseniä ja asiantuntijoita.

Sukupuolten tasa-arvo on oikeudenmukaisuutta, ja demokratiaa. Se on ihmisoikeus, joka pitää turvata jokaiselle yhdenvertaisesti. Tanen toiminta on perustunut koko historiansa ajan edelläkävijyyteen, rohkeisiin uusien sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien avauksiin, monipuolisiin verkostoihin ja ennakkoluulottomiin asenteisiin. Tästä on hyvä jatkaa. Vahva historia velvoittaa jatkamaan tätä 50 vuoden näkemyksellistä yhteistyötä ja sukupuolten tasa-arvon toimintaa.

Sydämellinen kiitos saamastani Tasa-arvon elämäntyöpalkinnosta!

(kuva: Maria Wagelein)

EtusivuAjankohtaistaUutisetTasa-arvon elämäntyöpalkinto Sirkka-Liisa Anttilalle