Ainakin yhdeksän naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena

Viranomaisten tietoon tuli viime vuonna 16 lähisuhdeväkivaltaan kuollutta naista. Heistä yhdeksän kuoli nykyisen tai entisen avio- tai avopuolison väkivallan seurauksena. Seitsemän naista kuoli muun lähisuhdeväkivallan seurauksena. Luku selviää Tilastokeskuksen lähisuhdeväkivaltaan kuolleiden ihmisten määrää seuraavasta tilastosta.

Tilastokeskuksen käyttämä henkirikoksen määritelmä kattaa tapon, murhan ja surman mutta ei tilanteita, joissa kyseessä on kuolemantuottamuksen ja pahoinpitelyn yhdistelmä. Tilasto ei myöskään kata lapsensurmia. Lähisuhdeväkivallan seurauksena kuolleiden naisten määrä saattaa siis todellisuudessa olla vielä tilastoitua korkeampi.

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikkomus, joka uhkaa naisten henkeä ja terveyttä. Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) tutkimuksen mukaan Suomi on Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Suomessa jopa 47 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. 30 prosenttia naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa parisuhteessa.

Valoa, ei väkivaltaa lisää tietoisuutta lähisuhdeväkivallasta

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11.

Tänä vuonna Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan teemana on naisiin kohdistuva väkivalta ja asenteet. Kampanjalla halutaan kannustaa pohtimaan asenteiden merkitystä naisiin kohdistuvan väkivallan taustalla väkivaltaa ylläpitävänä voimana, mutta samalla myös asenteiden purkamista keinona väkivallan vähentämiseksi.

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja yksityishenkilöiden muodostama verkosto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Observatorio seuraa lainsäädäntöä, ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun ja toimii naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena asiantuntijana. Väkivaltaobservatorio on osa European Women’s Lobbyn EWL European Observatory against Violence against Women -verkostoa, joka toimii naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Väkivaltaobservatorio perustettiin vuonna 2005, ja sitä koordinoi Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry. Suomen Keskustanaiset on Väkivaltaobservatorion jäsenjärjestö.

EtusivuAjankohtaistaUutisetAinakin yhdeksän naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena