Ulla Parviainen: Sananvapaus turvattava

Osa suomalaispoliitikoista on alkanut vaatia selvennyksiä julkista työtä tekevien ihmisten kokemaan häirintään. Kansanedustaja, Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen jätti viime viikolla kirjallisen kysymyksen sananvapauden turvaamisesta.

Suomalaisten tiedotusvälineiden päätoimittajat julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa vaaditaan lainsäätäjiä tarvittaessa päivittämään lakeja, jotta esimerkiksi toimittajien kokema järjestelmällinen häirintä saataisiin kuriin.

Parviaisen mukaan pahimmillaan ja jatkuessaan häirintä voi synnyttää itsesensuurin kulttuurin ja siten uhata sananvapautta.

Parviainen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, että miten toimittajien ja muiden julkisuudessa toimivien ihmisten oikeusturvaa parannetaan, ja vastaako nykyinen lainsäädäntö niihin uudenlaisiin ongelmiin, joita on ilmennyt.

Päätoimittajien tekemän kannanoton taustalla olivat muun muassa Ylen Jessikka Aron ja Lännen Median sekä Turun Sanomien toimittajan Rebekka Härkösen kokema, systemaattinen ja pitkään jatkunut häirintä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Valtakunnansyyttäjä päätti maaliskuussa keskeyttää Härkösen kokemaan häirintään liittyvän esitutkinnan. Härkönen oli vetänyt oman rangaistusvaatimuksensa rikostutkinnasta pois, minkä vuoksi tutkinnan jatkamispäätös eteni valtakunnansyyttäjälle.

Syyttäjän päätöksen mukaan erittäin tärkeä yhteiskunnallinen etu ei edellyttänyt esitutkinnan jatkamista, kun asianosainen jätti vaatimatta asiassa rangaistusta.

Päätoimittajat vaativat julkilausumassaan, että julkisuudessa toimivien ihmisten oikeusturvaa parannettaisiin.

EtusivuAjankohtaistaKannanototUlla Parviainen: Sananvapaus turvattava