“Luistelen siihen suuntaan, mihin kiekko kulkee, en sinne, missä se on ollut”. Tämä jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn lausahdus on ollut yritysmaailmassa pitkään käytössä. Lauseella on edelleen paikkansa, eikä vähiten tämän päivän yhteiskunnallisissa muutoksissa.
Kaksi isoa muutosta, jotka ovat mullistaneet maailmaa ja joiden eteenpäin kulkua emme pysty pysäyttämään, vaikka ehkä haluaisimmekin, ovat globalisaatio ja digitalisaatio.
Molemmat ovat haasteellisia, koska muutosten myötä tulee aina seurauksia, jotkut positiivisia, jotkut negatiivisia. Toisille muutokset ovat pelottavia, toiset taas näkevät niissä mahdollisuuksia. Harva iso muutos on heti valmis, korjauksia pitää tehdä ajan myötä.
Globalisaatio on ollut vauhdissa jo pitkään. Vaikka jotkut valtiot sulkevat rajojaan, ne eivät voi estää sen etenemistä. Nämä valtiot jäävät tuolloin pois tärkeästä prosessista, globalisaation hallinnasta. Samoin on digitalisaation kanssa. Teknologian kehitys on muuttanut ihmisen elämää ja muutos jatkuu yhä nopeampaan tahtiin. Jos jäämme vanhojen teknologioiden ja ajatusmallien varaan, putoamme pois kasvusta ja kehityksestä. Jos olemme mukana muutosprosesseissa, kykenemme vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan asiat etenevät.
Kansainvälinen tilanne vuonna 2018 on hyvin erilainen kuin esimerkiksi vuonna 1995, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Meillä on nykyään vakiintunut paikkamme Euroopassa, se on osa laajempaa kotiamme. Suomi on pieni maa, joka hyötyy yhteistyöstä muiden maiden kanssa. Ne pohjimmaiset syyt, jotka yhdistävät meidät juuri Eurooppaan, ovat arvomme, kuten demokratia ja ihmisoikeudet. Viime vuosina arvomme on kyseenalaistettu eri lailla ajattelevien toimesta. Tahojen, joiden merkitys maailmanpolitiikassa on kasvanut ja kasvaa. Demokratia, tai lännen hegemonian säilyminen, eivät ole itsestäänselvyyksiä. Puolustaaksemme arvojamme jatkossakin, meidän on kuuluttava siihen ryhmään, joka seisoo samanlaisten perusarvojen takana. Tässä kansainvälisessä tilanteessa, jättäytyminen EU:n, ja sen kehityksen ulkopuolelle, olisi meiltä suuri virhe.
Digitalisaatio on nopeuttanut globalisaatiota ja toisinpäin. Ennen niin hölmöiltä vaikuttaneet tieteistarinat tulevaisuuden maailmasta ovat monin tavoin lähellä tämän päivän realismia. Tämän päivän uusi, on huomenna jo vanha. Digitalisaation nopeissa muutoksissa on muistettava pitää huolta niistä, jotka eivät pysy tahdissa mukana. Kun olemme itse kehittämässä muutoksia, osallistumme niiden hallintaan ja sääntöjen luomiseen, sekä kykenemme vaikuttamaan muutosten aiheuttamiin seurauksiin. Virheitä nopeassa myllerryksessä tapahtuu varmasti, siksi pitää olla suunnitelmia myös niiden varalle.
Wayne Gretzkyä hieman muunnellen: On parempi olla mukana vaikuttamassa tulevaisuuteen, kuin antaa muiden päättää siitä puolestamme, tai haikailla entiseen.
Paluuta samanlaiseen ei ole.
Annina Ruottu (PhD, VTM)
Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja