Suomen Keskustanaisten mielestä terveellinen oppimisympäristö on perusoikeus. Työterveyslaitos arvioi sisäilmaongelmille altistuvien määrän pari vuotta sitten eduskunnan pyynnöstä. Eduskunnalle tehdyn raportin mukaan 12–18 prosenttia koulujen ja päiväkotien rakennuskannasta on vaurioitunutta. Tutkimusten mukaan lapsen riski sairastua astmaan on kosteusvaurioisissa tiloissa nelinkertainen terveisiin tiloihin verrattuna.
– Hyvin usein rakennusvaiheessa painotetaan pelkästään sen hetkistä urakkahintaa elinkaariajattelun sijaan. Kiire pilaa rakentamisen laadun ja hinta ohjaa liikaa kilpailuttamista, lisäksi urakat voidaan toteutusvaiheessa pilkkoa pieniin osiin. Mikä on suunnittelijoiden, rakennuttajien ja rakennusfirmojen vastuu asiassa ja kuka kantaa kokonaisvastuun, kysyy Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen.
Keskustanaiset näkevät, että rakennuttamisen valvonnassa on runsaasti parannettavaa. Lopputarkastuksen ja rakennuksen käyttöönoton jälkeen kohteessa tulee seurata käyttäjien kokemuksia sisäilman laadusta. Sisäilmaongelman ratkaisemisen tiellä on myös se, että Suomessa ei saada ketään vastuuseen rakentamisen tai korjaamisen aikana tehdyistä virheistä.
Myös korjausten aikana suoritettava laadunvalvonta on suunniteltava huomattavasti tavallista uudisrakentamista yksityiskohtaisemmaksi. Korjaustöiden valvojalla tulee olla tarvittava asiantuntemus sisäilmaongelmista. Lisäksi Keskustanaiset katsovat, että kunnissa on kiinnitettävä tarkempaa huomiota urakkatarjouksiin ja kouluttaa myös näistä asioista päättäviä luottamushenkilöitä. Myös puurakentamista tulisi suosia nykyistä enemmän.
Homeen lisäksi sisäilman sairauksille altistavat riittämätön ilmanvaihto ja erilaiset rakentamisessa käytettävät kemikaalit, joiden vaikutuksista on olemassa vain niukasti tietoa. Terveyshaittojen kustannukset ovat noin 450 miljoonaa euroa vuodessa.