Satakunnan Keskustanaiset: Satakunnalla ei ole varaa hukata turvetta!

Turve on ekologinen ja uusiutuva luonnonvara, josta syntyy paljon muutakin kuin energiantuotannon kaasupäästöjä.

Satakunnan Keskustanaisia huolestuttaa tämänhetkinen tilanne, jossa näyttää olevan suuri uhka menettää kaikki turpeen tuotanto.

Satakunnassa on paljon puutarhoja, joissa tuotetaan maistuvia ja terveellisiä vihanneksia lähellä meitä kuluttajia. Kaiken takana on kotimainen puhdas kasvuturve. Tuotantoeläinten terveyden kannalta välttämätöntä on kuiviketurve. Turpeesta tehdään monia luonnonmukaisia tuotteita: akustiikkalevyjä, jotka eivät sisällä vaarallista lasikuituvillaa, aktiivihiiltä – kaikkia innovaatioita emme vielä edes tunne. Voimme myös toivoa elämämme lopuksi päätyvämme ekologiseen maatuvaan turveuurnaan.

Turve työllistää suuren joukon yrittäjiä. Myös nuorten kesätyöpaikkoja on aina ollut parhaiten tarjolla maaseutumaisemissa soiden luona ja niiden lähellä kasvihuoneilla.

Haluamme jatkossakin syödä kotimaisessa kasvuturpeessa kasvatettuja tuotteita. Kasvuturpeen vähentäminen tuo kasvihuoneviljelylle ongelmia. Kasvualustaksi on käytettävissä maailmalta tulevia kivivilloja, kookosrouhetta, mineraaleja jne. Vaihtoehtoiset kasvualustat saattavat lisätä elintarvikkeiden puhtausriskejä. Kasvuturve on ollut myös suomalainen haluttu vientituote. Puutarhapuolella 10–20 vuoden kasvuturpeen siirtymäaika ei riitä, vaan muutos vaatii pidemmän ajan.

Haluamme jatkossakin käyttää kotimaisesta turpeesta valmistettuja luomutuotteita, mm. kylpy- ja hoitoturvetta. Kotimaisen luonnonkosmetiikan myynti on selkeässä nousussa. Tuoreen ja raikkaan kosmetiikkatrendin ytimessä ovat minimalistiset pakkaukset, yksinkertaiset raaka-aineet ja ekologisesti kestävät tuotteet. Turve sisältää runsaasti bioaktiivisia ainesosia, kivennäis- ja hivenaineita, jotka vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

Satakunnan Keskustanaiset pitää välttämättömänä, että Satakunnan kaikki päättäjät keskittävät voimansa, jotta järkevä, huoltovarmuutemme turvaava, puhtaan kotimaisen ruuan-, maidon- ja lihantuotannon takaava ja uusien turvetta hyödyntävien innovaatioiden kehittämisen mahdollistava turvetuotanto Suomessa voi jatkua.

Keskustanaisten Satakunnan piirin syyskokous 16.12.2020

EtusivuAjankohtaistaKannanototSatakunnan Keskustanaiset: Satakunnalla ei ole varaa hukata turvetta!