Naisjärjestö ei ole puolueen kynnysmatto

” Suomen Keskustanaisten kohtelu on kohtuutonta. Puoluevaltuuston tekemä päätös naistoiminnan rahoituksen uudelleenvalmistelusta on todella räikeä. Päätös olisi ansainnut kunnon valmistelun ja selvityksen. Se, että neuvotteluun pyydetään sen jälkeen, kun nuija on kopautettu puoluevaltuustossa pöytään, ei ole millään lailla hyvien toimintatapojen mukaista”, kritisoi Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu.

Puoluevaltuusto velvoittaa tekemässään päätöksessä puoluehallitusta valmistelemaan uudistuksen naistoiminnan rahoituksen hakuperustaiseksi osaksi puolueen piirien toimintaa niin, että tähän kohdistettaisiin 50 prosenttia lakisääteisestä naistoiminnan rahoituksesta vuodesta 2024 alkaen.

” Puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaan jälkeen Keskustanaiset on ollut suurin talouden sopeuttaja vuoden 2019 eduskuntavaalitappion jälkeen. Tuolloin naisjärjestön rahoituksesta leikattiin vuosittain noin 140 000 euroa”, taustoittaa Palmu.

Nyt koettu vaalitappio leikkaa vuoden 2023 avustuksesta 72 000 euroa. Puoluelain mukaan puoluetuesta tulee kohdistaa naistoimintaan viisi prosenttia, jolloin vuoden 2023 avustus on 228 658 euroa. Mikäli puoluevaltuuston päätös konkretisoituu, se leikkaa naisjärjestöltä 114 329 euroa.

” Vuosina 2019-2023 Keskustanaiset on siirtänyt vuosittain puoluetuesta edelleen naisten piirijärjestöille yli puolet eli 150 000 euroa. Meillä on ollut toimiva järjestelmä, ilman turhaa byrokratiaa ja erillistä hakuprosessia”, sanoo Suomen Keskustanaisten pääsihteeri Mervi Mäki-Neste.

Kaksi vuotta sitten 80-vuotisjuhlavuottaan viettänyt Suomen Keskustanaiset on maamme suurin poliittinen naisjärjestö.

” Ilmeisesti puolueen kannatus on vieläkin liian suuri, että on varaa sysätä osa porukasta sivuun. Mahdollisen naiskannatuksen laskun syyt ovat ihan muualla kuin naisjärjestössä”, jatkaa Palmu.

” On totta, että osa puolueissa toimivista naisista ei tule koskaan toimimaan naisjärjestöissä. Tämä ei kuitenkaan oikeuta puhumaan naistoiminnasta aliarvioivaan ja epäkunnioittavaan sävyyn, mutta naiset ja naisjärjestö ei siedä sitä, että heitä pidetään kynnysmattona. Jos joku haluaa keittää kahvia, annetaan hänen se tehdä ilman halventavaa puhetta”, lisää Mäki-Neste.

Suomen Keskustanaiset pelkää, että päätöksen toteutuessa, se romuttaa vuosikymmenten aikana tehdyn tasa-arvotyön. 2020-luvulla Keskustanaisia tarvitaan yhteiskunnallisen keskustelun herättäjäksi ja mielekkään toiminnan tarjoajaksi. Keskustanaiset on vuosien aikana tukenut naisia myös puolueessa näkyviin tehtäviin, usein ilman vastakaikua.

” Puolueella on kahteenkin otteeseen ollut viimeisen vuosikymmenen aikana johdossaan naisenemmistö. Valitettavasti se ei ole näkynyt naisjärjestön arvostuksessa millään lailla. Onko puolueella todella varaa ajaa naisjärjestö lakkauttamisen tielle”, kysyvät Sari Palmu ja Mervi Mäki-Neste.

EtusivuAjankohtaistaKannanototNaisjärjestö ei ole puolueen kynnysmatto