Metsiemme käytön päätösvalta kuuluu Suomelle

80-luvun lopussa matkasimme bussilla Euroopan halki, ja muistan vieläkin, kun ihmettelimme Saksassa pystyyn kuolleita metsiä – ne pysäyttivät silloin ja palaavat muistiin edelleen. Suomessa metsiä on aina hoidettu hyvin ja vastuullisesti. Metsänhoitoyhdistykset ovat aina olleet metsän omistajien apuna metsänhoidossa ja neuvonnassa, hakkuu- ja uudistamistavat on mietitty aina kohteen mukaan. Euroopan komission halu säätää myös Suomen metsienhoidosta tuntuu erittäin epäoikeudenmukaiselta ja tätä ei voida sallia. Suomessa on 600 000 metsänomistajaa ja ei voi olla mahdollista, että heidän toimintaansa ohjataan jatkossa Euroopasta.

Maa-ja metsätalous ovat olleet aina yksi taloutemme tukipilari. Suomalaisten maa- ja metsätalousyrittäjien periaatteena on viljellä ja varjella maata ja metsiä kestävästi. Periaatteena on kautta aikojen ollut jättää ne paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle. Kasvava puu sitoo hiiltä erittäin paljon, ja uuden metsän istuttaminen on paras ilmastoteko, mitä ihminen voi tehdä. Luonnon monimuotoisuudesta tulee huolehtia, valtio ja yksityiset ovat kautta aikojen laittaneet metsiään suojeluun ja uskon, että vapaaehtoisuus on tässä asiassa paras tie.

Metsäteollisuus kehittää uusia tapoja hyödyntää puuta jatkuvasti, tavoitteena on korvata puulla entistä enemmän fossiilisia polttoaineita. Metsäteollisuutemme on vähentänyt päästöjä merkittävästi teknologian kehittämisellä. Suomalainen metsäteollisuus täytyy nähdä voimavarana eikä taakkana. Metsästä puhutaan vihreänä kultana ja sitä se todella on. Jos tuotanto siirtyy muualle maailmassa, päästöt lisääntyvät aivan varmasti ja menetämme myös monien ihmisten ja perheiden toimeentulon, ja kansantaloutemme romahtaa. Lähellä tuotettu ruoka ja myös kasvatettu puu on vastuullisin valinta luonnolle ja myös kansantaloudellemme. Suomen hallituksen tulee valvoa Suomen etua tässä asiassa aktiivisesti emmekä saa antaa päätösvallan valua EU.lle.

Sari Palmu
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaKannanototMetsiemme käytön päätösvalta kuuluu Suomelle