Keskusta puolustaa lapsiperheitä

Noin 20 000 perhettä pääsee maksuttoman kunnallisen varhaiskasvatuksen piiriin elokuun alusta lähtien. Eniten helpotusta tulevat saamaan pieni- ja keskituloiset perheet. Vanhempien tulorajoja nostetaan ja monet perheet saavat sen ansioista kunnallisen maksuttoman varhaiskasvatuksen. Yksinhuoltajien tulojen jäädessä alle 3050 euroa kuukaudessa tai kahden vanhemman perheen tulojen jäädessä yhteensä alle 3860 euroa kuukaudessa, perhe saa maksuttoman kunnallisen varhaiskasvatuksen. Myös enemmän ansaitsevien sekä monilapsisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja lasketaan. Uudistuksen myötä perheillä on mahdollisuus säästää yli 2000 euroa vuodessa, eurot helpottavat varmasti monen perheen elämää.

Hallitus on tarttunut erittäin tärkeään asiaan, eikä yhtään liian aikaisin. Suomessa syntyvyys on painunut sotavuosien tasolle. Perheiden tukeminen ja kannustaminen lapsiin liittyvissä asioissa, tuo perheille uskoa tulevaisuuteen ja antaa kaivattua taloudellista tukea perheiden arkeen. Yhteiskunnan positiivinen asenne perhepolitiikassa saattaa nostaa syntyvyyden nousuun myös Suomessa. Koronapandemia on nostanut hieman lasten syntyvyyttä Suomessa, mutta samaan aikaan monet ihmiset ovat menettäneet työnsä ja toimeentulonsa pitkittyneessä koronapandemiassa, joten uudistus helpottaa varmasti perheiden arkea. Syntyvyyden nostamiseksi tarvitsemme lisäksi joustoja työelämän, opiskelun ja perhe-elämän yhteensovittamisessa.

Hallitus haluaa nostaa varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrää EU.n suositusten tasolle, jotta yhdelläkään perheellä lapsen varhaiskasvatukseen vieminen ei jää enää kiinni rahasta. Jokainen lapsi, vanhempi ja perhe on erilainen ja se on huomioitava edelleen – uudistuksista huolimatta perheiden valinnanvapaus lapsiensa hoitomuodon valinnassa tulee säilyttää edelleen.

Sari Palmu
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaKannanototKeskusta puolustaa lapsiperheitä