Suomalaisilla isillä on ollut oikeus korvattaviin isyysvapaisiin jo 45 vuotta. Vuonna 1978 suomalaiset isät saivat norjalaisisien kanssa ensimmäisinä maailmassa korvatut isyysvapaat.
Syksyllä 2022 toteutetun perhevapaajärjestelmän uudistuksen jälkeen perhevapaisiin kuuluu 40 päivän raskausvapaa, jonka jälkeen Kela maksaa molemmille vanhemmille 160 päivärahapäivää. Vanhempi voi luovuttaa omasta kiintiöstään enimmillään 63 päivää toiselle.
” Uudistusta voi pitää yhtenä keskustan suurimmista saavutuksista kuluneella hallituskaudella. Uudistuksesta olisi tullut kovin erinäköinen, jos keskusta ei olisi ollut hallitusvastuussa”, muistuttaa Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu.
Uudistuneet perhevapaat edistävät tasa-arvoa perheissä ja työelämässä, mutta vielä ei olla maalissa. Helsingin Sanomat uutisoi 6.3.2023, että 90 prosenttia isistä haluaa luovuttaa äidille mahdollisimman paljon vanhempainrahapäiviä.
” Perhevapaiden epätasainen jakautuminen vanhempien kesken parantaa isien ja heikentää äitien asemaa työelämässä. Pitkät perhevapaat vaikuttavat naisten ura- ja palkkakehitykseen sekä eläkekertymään. Äitien pitkät perhevapaat näkyvät myös raskauteen ja perheellistymiseen liittyvänä syrjintänä työelämässä”.
Perhevapaiden tasaisemmassa jakautumisessa keskeisessä roolissa ovat myös työnantajat.
” Työpaikoilla on totuttu siihen, että äidit jäävät kotiin. Monilla työpaikoilla suhtautuminen isien perhevapaisiin on nihkeää. Mikäli vapaiden pitämiseen suhtaudutaan joustavasti, työntekijän sitoutuneisuus ja työtyytyväisyys kasvaa varmasti pidemmällä tähtäimellä”, ennustaa Palmu.
Perhevapaauudistuksessa Keskustan reunaehto oli, että uudistus ei heikennetä kummankaan vanhemman tilannetta tai perheiden valinnanmahdollisuuksia.
” Perusajatus uudistuksessa on ollut joustavuus. Omaa kiintiötä voi käyttää myös osa-aikaisesti ja hoitovapaata saa siihen asti, kun lapsi on 3-vuotias. Perheet tekevät tietenkin omat valintansa”.
Sari Palmu korostaa, että lapsella on oikeus molempien vanhempiensa hoivaan.
” Puolustusministeri Antti Kaikkosen isyysvapaa oli rohkea teko ja yksi askel oikeaan suuntaan. Myös ministerit voivat Suomessa käyttää perhevapaita, eikä tämä ole enää ministerin sukupuolesta kiinni. Meillä on loistava mahdollisuus tehdä Suomesta perhevapaiden mallimaa.”