Ilmastotekoja lautaselle nyt!

Ruolla on merkittäviä ilmastovaikutuksia. Arjen ilmastoteon voi tehdä kaupan hyllyjen ääressä ikään katsomatta. Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja parasta. Lisäksi se on ulkomaista vaihtoehtoa ympäristö- ja ilmastoystävällisempi.

Näytön paikka ilmastoystävällisissä elintarvikehankinnoissa on työnsä aloittaneilla kunnanvaltuustoilla. Kuntien elintarvikehankinnoilla ja kilpailutuksella voidaan suosia suomalaisia
elintarvikkeita. Kotimaisilla elintarvikehankinnoilla on kuntalaisten
todella vahva tuki. Tutkimusten mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa, että kunnan elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa. On paljon ympäristöystävällisempää tarjota kouluissa esimerkiksi Suomessa tuotettua viljaa ulkomailla viljellyn riisin sijaan.

Suomessa koko ruokaketju on sitoutunut noudattamaan hyvin korkeita vastuullisia tuotantotapoja, joita valvotaan tehokkaasti. Suomessa antibiootteja käytetään vain sairaudenhoitoon, ei sen ehkäisyyn. Maassamme lautaselle päätyneen ruoan alkuperä voidaan jäljittää aina pellolle saakka.

Iso osa ulkomailla tuotetuista raaka-aineista tuodaan Suomeen meriteitse. Suuret rahtilaivat tuottavat huomattavasti enemmän rikki- ja typpioksidipäästöjä sekä nokea kuin kaikki maailman autot yhteensä.

Kotimaisia raaka-aineita suosimalla päästövaikutukset pienenevät.
Samalla vaikutamme kotimaiseen työllisyyteen, eettisiin tuotantotapoihin, ympäristön monimuotoisuuteen ja terveellisyyteen.
Ulkomaalaisten tuotteiden merkittävä vähentäminen on mahdollista.

Kannattava maataloustuotanto ja ympäristön kannalta kestävästi tuotettu ruoka kulkevat käsi kädessä. Maatalousyrittäjien osoittaminen syyttävällä sormella ympäristön kuormittamisesta vaatii sanojen sijaan kuluttajilta tekoja, joilla pystytään edesauttamaan kotimaisen ruoantuotannon arvostusta. Jokaisen päivän tulisi olla suomalaisen ja lähellä tuotetun ruoan päivä.

Pelottelun sijaan tarvitaan uskoa ja rohkeutta tulevaisuuteen. Maaseudulla on ratkaisun avaimet ilmaston tilaan. Annetaan kunnia ja kiitos niille maatalousyrittäjille, jotka ovat ratkaisujen tekijöitä.

Sari Palmu
puheenjohtaja

Mervi Mäki-Neste
pääsihteeri

Suomen Keskustanaiset ry.

EtusivuAjankohtaistaKannanototIlmastotekoja lautaselle nyt!