Vuosikokouksemme kannanotto
Maataloudessa tuottaja ei voi määrätä tuotteensa hintaa eikä mennä lakkoon vaikka ei saisi työstään kuin velkaa, muistuttaa Etelä-Hämeen Keskustanaiset ry, joka piti vuosikokouksensa Hämeenlinnassa 19.4.
Panos-tuotto -suhteeseen perustuvaa tervettä maksukykyä ei maataloudessa enää ole, koska maataloustuotteista maksetaan alkutuottajille liian vähän. Lakkoilun mahdollisuutta ei ole, sillä luontokaan ei mene lakkoon. Karjasta on pidettävä huolta ja vuodenkierto sekä sää määrittelevät kylvöt ja korjuun.
Kauppa sen sijaan kannattaa, sillä kuulemme Kesko-pörssiyhtiön huipputuloksesta ja S-ryhmän vakavaraisuudesta. Edes osuustoiminnallinen S-ryhmä ei ole kertonut ryhtyvänsä mihinkään toimiin alkutuottajien ahdingon helpottamiseksi, ja saksalaiselta Lidliltä sitä ei taideta edes odottaa, vaikka se toimii Suomen jääkiekkojoukkueen pääpartnerina, keskustanaiset ihmettelevät. Onko tosiaan niin, että tässä kriisitilanteessa teollisuus ja kauppa voivat jättää tekemättä aitoja toimia suomalaisen ruoantuotannon ja huoltovarmuuden puolesta?
Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat määritelleet vuosien ajan sopimukset ja niiden irtisanomisajat tuottajien kanssa omista lähtökohdistaan. Jos kauppa ja teollisuus kertovat tulevansa maataloustuottajia vastaan, koskee se usein vain pientä osaa tuottajista, johtuen sopimusteknisistä yksityiskohdista, Keskustanaiset huomauttaa.
Maatalousyrittäjille välttämättömiä tuotteita myyvät yritykset ovat pidentäneet laskujen maksuaikoja jopa vuoden loppuun. Pelkästä hyvästä tahdosta ei liene kyse, vaan valtion maataloustuottajille osoittaman tukirahan odottamisesta.
Etelä-Hämeen Keskustanaiset peräänkuuluttaa yhteistä vastuuta suomalaisen ruoan puolesta sekä kannustaa kaikkia suomalaisia kuluttajina vaatimaan kaupoiltaan ”reiluutusta” suomalaista maataloutta kohtaan.