Alkaako maailman pahimman paikan nimi v-kirjaimella?

Päivittäin ihmisjoukoissa liikkuva kuulee omin korvin, että lähes jokaista pientä tai suurta mielenharmia ilmentämään käytetään v-alkuista sanaa. Kuuleepa keskustelua, jossa ei paljon muita sanoja olekaan.

Tieteellistä tutkimusta en ole löytänyt sanaa ahkerasti viljelevien ikä- tai sukupuolijakaumasta tai sosioekonomisesta taustasta. Mielikuva on, että käyttäjäkunta on nuorta ja miehistä, mutta ilman tutkimustietoa ei sovi yleistää.

Nykysuomen sanakirja kertoo, että sana on alatyylinen ilmaus naisen sukupuolielimestä. Jokaisessa maailmalla puhutussa kielessä on varmasti sanalle vastineensa, ja yleisimpiä arkikielisiä tuhahduksia lienee englanninkielinen f:llä alkava käsky tai kehotus.

Monet ovat kadottaneet yhteyden sanan alkuperään, joka ilmaisee naisten halveksuntaa mitä karkeimmalla tavalla. Kun yhteys on kadonnut, sanalla kuorrutetaan vaihtelevia negatiivisia tunnetiloja.

Sana ryydittää myös Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamaa hyökkäyssotaa. Sotaan liittyviä eniten somessa levinneitä iskulauseita on ”Venäläiset sotalaivat, painukaa…”, siis sinne v-kirjaimella alkavaan paikkaan.

YLE UUTISOI muutama päivä sitten Kiovan hääbuumista. Sympaattisessa artikkelissa kuvattiin esimerkkien kautta, miten epävarmuus tulevasta vauhdittaa häiden järjestämistä, koska rakkauden ja sitoutumisen juhla tuo toivoa ja iloa paineisen arjen keskelle.

Jutussa kerrottiin kuvan kera myös yhteen tilaisuuteen osallistuneesta morsiamen isästä, joka oli häiden kunniaksi pukeutunut ”isänmaalliseen paitaan”. Neuleessa loisti keltaisena sinisellä pohjalla yllämainittu iskulause.

Naisen sukupuolielimestä käytettävä brutaali sana näyttää siis istuvan myös isänmaalliseen kontekstiin ja vaikkapa hornan, helvetin tai muun kauhean paikan synonyymiksi.

OLEN kieli-ihminen ja sanojen merkitysten ja merkitysten historian tutkiminen kiinnostaa minua. Sanoilla ja informaatiolla on sodissa merkittävä rooli ja sillä, miten niiden avulla rakennetaan viholliskuvia tai luodaan myötätuntoa.

Olen hämmentynyt ja surullinen.

Varsinaisten sotauutisten rinnalla on sivuvirtana uutisoitu lukemattomista pakomatkoilla ja jopa omilla kotikonnuillaan raiskausten ja muun sukupuolittuneen väkivallan kohteiksi joutuneista ukrainalaisista naisista, jotka ovat äitejä, tyttäriä, sisaria ja puolisoita.

Näitä kauhukuvia vasten v-sana asettuu uuteen, makaaberiin valoon, koska sinnehän vihollisia puheenparsissa kehotetaan kirjaimellisesti menemään.

Päivi Mononen-Mikkilä
varapuheenjohtaja
Suomen Keskustanaiset ry.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiAlkaako maailman pahimman paikan nimi v-kirjaimella?