Suutari pysyköön lestissään

Punaiset vakosamettikengät, sininen koululaukku, vihreä sadetakki valkoisin apilanlehdin. Katse hieman arkana. Ensimmäinen koulupäivä oli edessäni.

Tänä vuonna aloitti koulutiensä noin 55 000 ekaluokkalaista, lukion tai ammatilliseen perustutkintoon johtajavan koulutuksen noin 76 000 opiskelijaa sekä korkeakoulutuksen aloittaa 52 300 opiskelijaa ja 9600 opiskelijaa aloitti jo keväällä opintonsa korkeakouluissa. Jokaisella heillä on opintojen alussa omia odotuksia ja haaveita, jotka muokkaantuvat opintovuosien varrella. Joillakin haaveet vahvistuvat opintojen aikana, vastauksena suureen kysymykseen: ”Mikä minusta isona tulee?” Toisilla vastauksen saaminen kysymykseen voi viedä enemmän aikaa. Mikä alussa on tuntunut edes kohtuullisen hyvältä, saattaa vuosien työelämän aikana muuttua.

Saako ammatinvalinnan kysymyksessä muuttaa mielipidettään, vaihtaa alaa? Entä jos on haluja edetä eteenpäin, onko se sallittua? Uuden hallitusohjelman mukaan, tähän ei ainakaan kannusteta. Ainakin nykyisiä taloudellisia mahdollisuuksia karsitaan raa´asti pois. Vuorotteluvapaa on suunniteltu lakkautettavaksi. Palkansaajan aikuiskoulutustuki on suunniteltu lakkautettavaksi elokuussa 2024. Huomattava osa tätä tukea käyttäneet ovat olleet naisia, pieni- tai keskituloisia, jotka ovat halunneet vaihtaa alaa tai edetä työurallaan. Miten tulevaisuudessa esimerkiksi perheellinen, asuntovelallinen lähihoitaja pystyy kouluttautumaan sairaanhoitajaksi? Hallituksen ajattelu tuntuu oleva sanonnan “suutari pysyköön lestissään” mukaista. Tulevaisuudessa vain heillä, joilla on riittävästi varallisuutta, voivat halutessaan vaihtaa työurallaan alaa. Tai muutenkaan opiskella aikuisiällä, vapaalta sivistystyöltä on hallitusohjelman myötä lähdössä jyrkän kulman juustohöylällä pois rahoitusta.

Toivottavasti hallituksella on suunnitelmia, miten uudistaa ja kehittää jatkuvan oppimisen mahdollisuutta tulevaisuudessa, joka tavoittaa mahdollisimman monta kansalaista. Hallituksella on arvovalintojen aika. Arvostaako kansakunnan sivistyksen halua vai ei.

Punaiset vakosamettikengät ovat vieneet minua eteenpäin. Pienestä peruskoululaisesta aina ylempään korkeakoulututkintoon asti. Kiitollisena yhteiskuntamme antamasta mahdollisuudesta opiskella, myös aikuiskoulutustuen varassa asuntovelallisena yksinhuoltajana.

Maritta Mynttinen
varapuheenjohtaja
Suomen Keskustanaiset

puheenjohtaja
Etelä-Savon Keskustanaiset

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiSuutari pysyköön lestissään