Euroopan unioni on perussopimuksensa mukaan velvollinen varmistamaan ihmisten terveyden korkeatasoisen suojelun kaikessa toiminnassaan. Tämä on jäsenmaita koskeva vaatimus, johon ne ovat oikeudellisesti sitoutuneet.
Hometalo on paitsi talon omistajan, jäsenvaltion, niin myös Euroopan Unionin ongelma. Sairaat talot sairastuttavat asujansa ja käyttäjänsä, aiheuttavat taloudellisia katastrofeja ja pienentävät varallisuuttamme.
Suomella on selvää etumatkaa sisäilmaongelmien haittojen tutkimisessa ja tunnistamisessa. Olemme tehneet runsaasti virheitä menneinä vuosikymmeninä erilaisina väärinä rakenneratkaisuina. Nyt nämä virheet tulee käyttää hyväksi, oppia niistä ja kääntää tilanne hyödyksemme. Voimme tarjota osaamistamme myös muiden käyttöön.
Lähes kansalliseksi katastrofiksi paisunut homeongelma odottaa Suomessa vielä ratkaisuaan. Oikopolkuja onneen ei ole, mutta muutamia hyviä vinkkejä voi antaa.
Yksinkertainen on kaunista.
Monimutkaisia rakenteita tulisi välttää ja suosia mieluummin massiivisia ja hyvin tuulettuvia rakenteita. Korjauksien tulisi aina puuttua ongelman alkulähteeseen, eikä hoitaa pelkästään oireita. Jos perustukset pumppaavat kosteutta rakenteisiin, on turha tapetoida olohuonetta.
Turhia kemikaaleja tulisi välttää sekä rakennusosissa että siivouksessa. Vahvat kemikaalit tappavat heikoimmat mikrobit, jolloin riskinä on, että vain vahvimmat ja usein myrkyllisimmät jäävät henkiin. Koneellinen ilmastointi levittää ne tehokkaasti kaikkiin tiloihin.
Toimin parlamentin ympäristövaliokunnan lausunnon laatijana rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivityksessä. Äänestimme lausunnostani viime viikolla. Ympäristövaliokunnasta löytyi runsaasti tukea hyvän sisäilman ja terveen rakentamisen puolesta.
Jatkan työtä, jotta asia etenee myös täysistuntokäsittelyn läpi ja neuvotteluihin lopullisesta lainsäädäntötekstistä.
On ollut erittäin ilahduttavaa, että hallitus on ottanut asian hyvin vakavasti Terveiden talojen vuosikymmen –ohjelmallaan ja että eduskunnassa on hiljan perustettu sisäilmaryhmä, jossa kaikki eduskuntapuolueet ovat edustettuina. Työtä riittää tehtäväksi.
Anneli Jäätteenmäki
Europarlamentaarikko
Ympäristövaliokunnan jäsen