Huomenna käytävissä Euroopan parlamentin vaaleissa on paljon pelissä. Laitaoikeiston nousu ympäri Eurooppaa tuo mukanaan ”kovien arvojen” yleistymisen ja uhkaa vaivalla saavutettuja tasa-arvon edistysaskelia. Se tietää huonoja uutisia naisille ja tytöille halki yhteiskunnan eri tasojen, niin kotioloista terveydenhoitoon ja työelämään.
Toimivaa, vakaata ja elinvoimaista yhteiskuntaa ei saavuteta, ellei naisia oteta mukaan täysivaltaisesti sen kaikilla tasoilla. Kuluneella parlamenttikaudella saavutettiin merkittäviä naisten asemaa parantavia uudistuksia, kuten maailman ensimmäinen naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa torjuva lainsäädäntö sekä palkka-avoimuusdirektiivi. Ensi kaudella toivon lisää satsauksia naisten työelämän parantamiseen.
Sosiaali- ja työelämäpolitiikka kuuluu lähtökohtaisesti jäsenmaiden kompetenssiin, ja hyvä niin, mutta EU voi ohjata aloitteilla toivottuun suuntaan. Naisten osallisuuden työelämässä edistäminen hyödyttää merkittävästi koko yhteiskuntaa. Monilla aloilla, esimerkiksi kuljetuspuolella, kärsitään vakavasta työvoimapulasta, ja yhtiöillä on vaikeuksia houkutella uusia työntekijöitä alalle. Vain neljä prosenttia eurooppalaisista raskaan liikenteen kuljettajista on naisia. Haasteita naisten alalle tuloon aiheuttaa etenkin turvallisten työolosuhteiden ja hyvin varusteltujen levähdyspaikkojen puute. Inklusiivisemman työelämän rakentaminen miesvaltaisilla aloilla auttaisi osaajapulan ratkaisemisessa.
Myös pk-yrittäjien tukeminen edesauttaa naisten työelämää. Suomessa noin kolmasosa yrittäjistä on naisia, ja Suomen yrittäjien teettämän gallupin perusteella naisyrittäjistä jopa 20 prosenttia kuuluu alimpaan vuosituloryhmään. Naisia toimii yrittäjinä laajasti eri toimialoilla eikä yritystoiminta ole yhtä selkeästi toimialakeskittynyttä kuin miesyrittäjillä. Maatalousyrittäjistä naisia on noin neljännes. Tukemalla naisyrittäjyyttä maaseutualueilla vahvistetaan samalla yhteiskunnan huoltovarmuutta. Renew Europe -ryhmä, johon Keskusta kuuluu, on kunnostautunut kuluneella kaudella parlamentissa pk-yrityksien puolustajana.
Suomessa asiat ovat verrattain hyvin, sillä ero miesten ja naisten työllisyydessä on EU-maiden alhaisin. Yhteiskunta, jossa molemmat vanhemmat osallistuvat lastenhoitoon sekä toimivat perhepalvelut edesauttavat naisten osallisuutta työelämässä. Olen hyvin huolissani Orpon ja Purran hallituksen leikkauksien vaikutuksista, sillä ne iskevät kovimmin juuri heikommassa asemassa oleviin perheisiin ja naisvaltaisiin aloihin.
Panostamalla naisten osallisuuteen työelämässä, rakentamalla toimivat perhe- ja terveyspalvelut sekä parantamalla naisyrittäjien asemaa koko Euroopassa kasvatamme innovaatioita, parannamme kilpailukykyä ja vahvistamme yhteiskunnan resilienssiä. Otetaan naiset täysivaltaisesti mukaan rakentamaan vahvaa ja yhtenäistä Eurooppaa!
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen