Puoli vuotta uudessa EU-parlamentissa

Vaikka politiikan turbulenssi on pitänyt otteessaan kotimaata, on jännittäviä käänteitä tapahtumassa myös Euroopan kentillä. Keväällä valittu Euroopan parlamentti on työskennellyt nyt puolen vuoden ajan. Alku on ollut työntäyteinen ja vauhdikas, mutta samalla odottava.

Eurovaalit muuttivat poliittisten ryhmien voimasuhteita merkittävästi. Sosiaalidemokraatit ja Euroopan kansanpuolue menettivät enemmistönsä ja yhteistyötä joudutaan tekemään aiempaa laajemmin. Uusi keskiryhmä Renew Europe vahvisti merkittävästi asemiaan, lähes tuplaten paikkamääränsä. Uusi ryhmä on toiminut keskustalle luontevasti sen asemoituessa ALDE:a enemmän poliittiseen keskustaan.

Kesäkuukaudet kuluivat parlamentin järjestäytymiseen. Sain itse tavoittelemani valiokuntapaikat maataloudessa ja kansainvälisessä kaupassa sekä mieluisat varapuheenjohtajan tehtävät maatalousvaliokunnassa ja Venäjä-valtuuskunnassa.

SYKSY ON kulunut uuden komission muodostamisessa. Kompromissiehdokkaana komission johtoon valitun saksalaisen Ursula von der Leyenin komissio pääsi viimein aloittamaan työnsä joulukuun alussa. Tiukoissa kuulemisissa parlamentti osoitti valtansa hylkäämällä kolme komissaariehdokasta ja kuulemalla huonommin tentistä selvinneitä useaan kertaan. On selvää, että komission on kuultava parlamenttia herkällä korvalla jatkossakin.

Lainsäädäntötyö saadaan pian täysillä vauhtiin. Ensimmäisenä pääsemme käsittelemään ns. Green dealia, komission laajaa ilmastopakettia, joka sisältää uutta lainsäädäntöä niin energia-, liikenne-, ympäristö- kuin rahoituspolitiikan saralta. Itse pääsen työskentelemään yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden pääneuvottelijana, mikä on mieluinen, työntäyteinen ja poliittisesti painava tehtävä.

Brexit tulee pysymään työlistalla, kävi Britannian politiikassa miten tahansa. Ratkaisuja tarvitaan pian, sillä EU:n rahoituskehys vuosille 2021-2027 on saatava kasaan viimeistään tulevana syksynä, jotta EU:n rahoitusohjelmat ja mm. viljelijöiden tuet saadaan maksuun ajoissa. Mahdollisen eron jälkeenkin Iso-Britannian kanssa pitää vielä päästä sopuun tulevista kauppasuhteista.

Alkavasta keväästä onkin tulossa mielenkiintoinen. Ensi vuonna näemme, onnistutaanko haastavia kokonaisuuksia viemään maaliin asti. Tähän vaaditaan yhteisymmärryksen ja kompromissien löytämistä sekä parlamentissa että jäsenmaiden kesken.

Kirjoittaja on keskustalainen Euroopan parlamentin jäsen

Elsi Katainen
Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavedeltä. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.
(Julkaistu Suomenmaan blogi)

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPuoli vuotta uudessa EU-parlamentissa