Joulurauhaa

Joulun lähestyessä olen pohtinut Suomessa käynnissä olevaa yhteiskunnallista muutosta. Suvaitsemattomuus ja kiellot leimaavat yhteiskuntaamme.

Varsinkin kristilliset arvot ja niiden tunnustaminen ovat melkoisessa myllerryksessä. Aluehallintovirasto on kieltänyt ruokarukoukset ja joululaulujen laulamisen varhaiskasvatuksessa, koulun juhlia ei saisi järjestää kirkossa.

Suomessa on valtionkirkko ja uskonnon harjoittamisen vapaus, mutta virkamiehemme haluavat kieltää kulttuuriimme perinteisesti kuuluvat perinteet. Ruokarukous on kuulunut varhaiskasvatuksessa ja kouluissamme hyvin pitkään, se on rauhoittanut ruokailuun menemistä. Ruoka ei ole itsestäänselvyys. Lasten on ehdottoman tärkeää oppia kunnioittamaan ruokaa.

KRISTILLISTEN arvojen karsimista varhaiskasvatuksesta ja kouluista perustellaan, koska muita uskontoja harjoittavia on Suomessa paljon. Saamani tiedot mukaan muut uskontokunnat eivät näitä ole paheksuneet vaan taustalla ns. uskonnottomat.

Jo pitkään varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on ollut käytössä korvaavan ohjelman käyttäminen niille, jotka eivät halua olla mukana kristillisiä perinteitä noudattavissa tapahtumissa.

Miksi joillakin on tarvetta kieltää kristillisten arvojen tunnustaminen yhteiskunnassamme? Miksi nämä samat tahot edelleen tyytyväisenä nauttivat arkipyhävapaista tai pyhien tuplapalkoista

Eikö heidän tulisi vaatia näistä etuuksista luopumista loukkaavina?

SUVAITSEVUUDEN tulisi toimia molempiin suuntiin eikä vain kieltämällä asioita toisin ajattelevilta. Monet lapset ja nuoret voivat pahoin tänä päivänä, enkä usko, että kristilliset perinteet vahingoittavat ketään.

Kristilliset arvot korostavat toisten kunnioittamista, lähimmäisen rakkautta, huomioimista ja antavat toivoa toivottomuuden sijaan. Meillä tulee olla oikeus tunnustaa uskoamme ja toivon, että valtiomme ei sitä kiellä.

Toivotan teille kaikille rauhallista joulun odotusta ja joulunaikaa yhteiskuntamme myllerryksestä huolimatta.

Kirjoittaja on Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja

Sari Palmu
(Julkaistu Suomenmaan puheenvuoro)