Pauliina Maukonen-Kärkkäinen: Pitääkö kaiken maksaa?

”Velat ne on maksettava eikös juu – suotta sitä maailmassa velkaantuu…”, sanotaan vuosikymmenten takaisessa laulussa. Katkelma kuvaa hyvin silloista, Suomen jälleenrakentamisen ajan asennetta rahaan, työhön, yrittämiseen ja myös moraaliin.

Tänä päivänä kaikki on toisin. Moni suomalainen kuten myös Euroopan maakin elää pelkällä velkarahalla. Kreikka, Italia, Irlanti, Portugal… Talouskriisissä tai jo kaatuneita. Suominen, Hämäläinen, Välivaara, Heikkinen, Lahti – maksuhäiriömerkintöjä ulosottorekisterissä tai velkaneuvotteluun jonottavia. Määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla joka hetki.

Talousvaikeuksista on helppo syyttää asianomistajia. Raha ei vain yksinkertaisesti pysy näpeissä, elämähallinta on heikkoa tai luotto tulevaisuuteen ja omaan elämäntilanteeseen on liian ruusuinen, jotta yllätyksistä selvittäisiin kunnialla. Pankkikielellä ilmaistuna: maksuvarantoa ei juuri ole. Ikävä kyllä monet lapsiperheet, nuoret ja yksinasuvat kärsivät muita enemmän maksuvaikeuksista.

Tosiasia on myös se, että kaikki maksaa tänä päivänä. Ruoka, bensa, sähkö ja pian maksaa myös käteinen raha. Käteisen nostaminen kaupan tiskiltä tulee Suomessa laajamittaisesti mahdolliseksi lähikuukausina. Luottokunta on kehittänyt markkinoille ”Osta ja nosta”-palvelun. Palvelu on tietysti maksullista – oman rahan nostaminen tililtä maksukortilla olisikin ostamista, ei vain nostamista.

Keskustalaisena tekisi mieli sekä liputtaa Luottokunnan ideanikkareille, että samalla itkeä. Rahan nostaminen kaupan tiskiltä on lähipalvelua parhaimmillaan, kun pankki ja automaatit ovat omalta kylältä jo kadonneet. Itku tulee, kun ajattelen pienituloista nostamassa viimeistä kymppiään tililtään ennen seuraavaa eläkkeen maksupäivää. Jo yhden euron tai 10% nostoprovisio on kohtuuton pienistä tuloista. Pahimmassa tapauksessa viikon ruoka makaronipusseissa mitattuna.

Sivistyksen mittari on yhden kuulemani tarinan mukaan ABC-huoltoasema. Kun näet sen, on asutustakin lähellä. Syrjäseutujen mittarina voisi sitten kai pitää samaiseen ketjuun kuuluvia S-marketteja ja Saleja.

Luottokunnan uudistus ajaa ihmiset nyt viimeistään S-pankin asiakkaiksi. S-tiliomistajana nosto kaupan kassalta on vielä toistaiseksi maksutonta. Jonkun muun pankin asiakkailta nostosta peritään maksu.

Pian on niin, että kaikki Suomessa maksaa. Hengittäminenkin. Mutta hei; saahan siitä sentään etukorteilla bonusta!

Kirjoittaja on Keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPauliina Maukonen-Kärkkäinen: Pitääkö kaiken maksaa?