Jos hallitus saa tahtonsa läpi, lapsilisät jäädytetään kolmeksi vuodeksi nykyiselleen. Seuraava korotus olisi mahdollinen vasta aikaisintaan 2016. Perheiden ruokalaskut kasvavat entisestään, kun arvonlisäverotusta kiristetään. Monen nuoren lapsiperheen suosima edullinen vuokra-asuntotuotanto on täysin jäissä asuntoministeri Krista Kiurun (sdp) lupauksista huolimatta. Puhumattakaan siitä, että sosiaalidemokraatit lupasivat viime kuntavaaleissa kaikille ilmaisen lasten päivähoidon, joka osoittautui puhtaaksi vaalikikaksi.
Kuinka ahtaalle lapsiperheet on tarkoitus ajaa? Saatikka yksinhuoltajien perheet, joita säästöt koskevat tuplaten ja kun kotiapuakaan ei ole enää monessakaan kunnassa saatavilla?
Hallituksen perhevastaiset päätökset näkyvät suoraan niin perheiden arjessa kuin myös kuntien taloudessa. Suurin vaikutus niillä on kuitenkin lasten ja nuorten tulevaisuuteen. Kuntapolitiikkaan kaivataankin kipeästi perhepoliittista kokonaisnäkemystä.
Lapsirikkaimpien kuntien kuten oman kotikuntani Muuramen päätöksenteon välineeksi sopisi hyvin lapsi- ja perhevaikutusten arviointi samaan tapaan kuin sukupuolivaikutuksia tai yrittäjyysvaikutuksia arvioidaan. Arvioinnin tarkoituksena olisi miettiä jo ennalta, millaisia vaikutuksia eri päätöksillä olisi nimenomaan erilaisiin lapsiperheisiin.
Esimerkiksi kumpi on perheystävällisempää: pieni lähikirjasto vai keskuskirjasto yhden tai kahden bussimatkan päässä tai useita pienempiä ryhmäperhepäivähoitopaikkoja vai yksi iso ja kallis keskuspäiväkoti?
Asiat ja päätöksenteko ovat juuri niin yksinkertaisia, kuin niiden halutaan olevan. Kyse ei ole vaikeasti ymmärrettävästä rakettitieteestä, vaan lapsiystävällisistä arvoista ja ennen kaikkea perhepoliittisesta tahdosta.
Kunnallisvaalit ovat arvovaalit: Perheiden puolesta keskusta.