Omien joukosta kaikkien suomalaisten joukkoon

Presidenttiehdokas Olli Rehnin kampanjassa alkaa uusi vaihe. Ratkaisevaa jatkon kannalta on, että taustoiltaan, kyvyiltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen ehdokas irrotetaan nyt puoluekehyksestään.

Viestinnän painopiste on suunnattava sinne, missä Olli Rehniä ei tunneta. On hyväksyttävä se tosiasia, että eniten ääniä on jaossa eteläisen Suomen kasvukeskuksissa, jossa myös näkyvyyden saaminen on haasteellisinta ja kalleinta.

On tavoitettava nuoret, joille huomioarvon aikajänne on hyvin lyhyt. Liikkuvat naisäänestäjät ovat ryhmä, jossa – täysin puoluekannasta riippumatta – on paljon saavutettavaa.

Keskustalaisilla pitää olla nöyryyttä ja viisautta tunnustaa se, että nykyisellä puoluekannatuksella – toiveajattelun kultahipuilla varustettunakaan – puolueen ehdokkaana esiintyvän on vaikeaa päästä toiselle kierrokselle.

Onnistunut kampanja voi elvyttää puoluekannatusta, mutta siihenkään ei kannata ripustautua. Se on lisäarvo, joka tulee, jos on tullakseen. Tavoite ylitse muiden on tehdä Olli Rehnistä Suomen Tasavallan Presidentti.

Syksyn kääntyessä kohti talvea keskustalaisten tilaisuudet eivät enää olekaan ehdokkaan ykkösprioriteetti.

Kampanjatiimissä on uskallettava kulkea vastavirtaan ja mennä epämukavuusalueelle. Ennen muinoin ehdokas kasvoi korkoa Suomen Pankissa.

Nyt näkyvyys ja erottuva mutta ehdokkaan itsensä näköinen profiili sosiaalisessa mediassa on avainasemassa.

Ihmisten kohtaaminen – onhan kyseessä suomalaisia yhdistävän arvojohtajan valinta – on aivan olennaista. Viestinnän ja markkinoinnin kieltä käyttääkseni: laadukaskin tuote vaatii brändäyksen.

Kun kampanjan uusi vaihe on saatu käyntiin ja strategiset painopisteet valittu, alkavat erilaiset vaalitentit, joissa Olli Rehn pääsee loistamaan tiedoillaan ja kokemuksellaan ja joissa ehdokasjoukon ryhmädynamiikka testataan.

Kampanjan on tuettava myös näitä ulostuloja ja hyödynnettävä niiden antamat mahdollisuudet. Presidentti on ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaja, mutta suomalaisen mielenmaiseman ymmärtäminen tuo sisällön arvojohtajuuteen.

Uskon vahvasti siihen, että vakaudella, maltilla ja rauhallisuudella yhdistettynä laajaan kokemukseen ja taustaan on kaikupohjaa turvattomassa ajassamme.

Mutta pelkkä usko ei riitä. Vaaditaan kovaa työtä rakentaa näistä hyvistä aineksista sellainen kokonaisuus, että se vakuuttaa koko kansan.

Päivi Mononen-Mikkilä
puheenjohtaja
Suomen Keskustanaiset ry.

Mielipide on julkaistu myös Suomenmaassa 28.9.2023.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiOmien joukosta kaikkien suomalaisten joukkoon