NAISIIN KOHDISTUVAN VÄKIVALLAN ON LOPUTTAVA

Kansainvälisen Naisten päivän aattona Keskustanaisten Kainuun piirin vuosikokous otti kantaa, että Suomesta tulee tehdä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn edelläkävijä. On päästävä pois väkivaltatilastossa Euroopan toiseksi synkimmän maan paikalta, vaikka lain voimalla.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä tehostamaan tarvitaan Suomessa laki, jolla selvennetään kuntien, alueiden ja valtionhallinnon yhteistyötä, rooleja ja vastuita lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä sekä varmistetaan monialainen yhteistyö hyvinvointialueilla määrittelemällä yhteistyörakenteen muodot, välttämättömät toimijat, eri toimielinten tehtävät sekä vastuut väkivallan ehkäisyssä. Tähän asti Suomessa on edetty THL:n suosituksilla, mutta tulokset ovat liian heikkoja. Vain muutamissa kunnissa ja harvoilla sote-alueilla on luotu koordinoitu malli lähisuhdeväkivallan varhaiseen puuttumiseen. Tarvitaan siis laki. Kainuussa asiassa edetään kehittämishankkeen tuella: lähisuhdeväkivallan ehkäisyä koordinoivaa toimintaa ja tarvittavaa osaamista järjestellään parhaillaan. Kiitos Kainuun sote!

Kannamme huolta myös siitä, että sodat lisäävät naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan riskiä. Tämä vaara ei ole enää vain vaara vaan todellisuus on nyt karmea Ukrainassa. Maan rajoilla pakoon pyrkiville naisille tarjotaan kyytejä ja heitä viedäänkin, ties minne. Medialla voisi olla rooli väärinkäytöksistä varoittajana. Naisilla on oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen myös sodan aikana. Naisten kohtaama väkivalta on otettava huomioon kansainvälisen humanitäärisen avun kohdentamisessa Ukrainan sodassa.

Sekin on muistettava, että naiset otetaan mukaan päätöksentekoon niin sodan aikana kuin rauhasta neuvoteltaessa. Oletteko nähneet tv-välähdyksissä yhtään naista pöydän ympärillä, kun Venäjän ja Ukrainan neuvottelijoita on kokoontunut yhteen? Venäjän ja Ukrainan äidit pitää saada neuvottelupöytiin.

Naisten äänen pitää kuulua kun Suomessa joudutaan nyt rakentamaan uudenlaista turvallisuuspolitiikkaa maallemme. Haastattelut kaduilla ja toreilla Nato-kannasta on kiitettävästi tehty tasapuolisesti naisille ja miehille. Naisten suurin odotus on näinä aikoina, että Suomen sotilaallinen koskemattomuus pystytään turvaamaan, niin alueellisesti kuin kyberhyökkäyksiltä.

Keskustanaisten Kainuun piiri

Helena Aaltonen

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiNAISIIN KOHDISTUVAN VÄKIVALLAN ON LOPUTTAVA