Hannele Pokka: Väyryslandiassa

Hiihtolomaviikolla kävin Lapissa; kaivamassa kotitalon pihapolut lumesta, osallistumassa pohjoisen taloutta koskevaan konferenssiin – taloudessa menee pohjoisessa nyt lujaa – ja mikä antoisinta tapaamassa vanhoja tuttuja, paikkakunnan väkeä. Sieltä heidät taas löysi; Prisman ja Citymarketin kassajonoista, kahviloista ja Lapin pääkaupungin ostoskeskusten käytäviltä.

Kuntauudistus ja käydyt presidentinvaalit hallitsivat vielä keskustelua. Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanja kokosi lappilaiset yli puoluerajojen.

– Etelä päätti, kuka valitaan, mutta saimmepa mekin sanoa, mitä ajattelemme, aprikoi eläkeläismies kauppakeskuksen käytävällä tutkiessaan alennusmyyntitiskillä kaupan olevia talvisaappaita.

Suomen jakautuminen kahtia: Pohjois- ja Itä- Suomen ”Väyryslandiaan” ja Niinistö/Haavisto Suomeen huolestuttaa pohjoisen väkeä. Kun heti presidentin vaalien jälkeen hallitus julkisti kuntauudistussuunnitelmansa, jossa nojaudutaan suuruuden ekonomiaan, kahtiajako puheet saivat uutta puhtia.

– Otetaanko meidät täydestä, kun puhumme etelän päättäjille asioistamme vai jätetäänkö ne sikseen, kun olemme Lapista, murehti tuttu emäntä

Tuli tunne, että lähi aikoina ihmiset tulevat tarkkaan seuraamaan, kuuntelevatko etelän valtapuolueet myös reuna-alueen ihmisiä ja toisaalta onko syrjäseutujen ääniä presidentinvaalissa hankkineella keskustella kykyä kuulla ja kuunnella etelän kaupunkien ihmisten tuntoja.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee ympäristöministeriössä kansliapäällikkönä.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Väyryslandiassa