Hannele Pokka: Sään ääri-ilmiöt puhuttavat

Sään ääri-ilmiöt ovat koetelleet viime aikoina ihmisiä eri puolilla maapalloa. Niitä tuntuu olevan mahdoton ennustaa etukäteen. Tulvat,. tulipalot, rankkasateet ja kuivuus aiheuttivat myös viime vuonna suunnatonta inhimillistä hätää ja aineellisia vahinkoja. Tänä vuonna aiemmin kuivuudesta kärsineen Australian suurta maakuntaa on kohdannut ennätystulva. Täällä Länsi-Euroopassa poikkeuksellisen ankara talvi ja lumentulo on tuonut omat haasteensa liikenteelle ja liikkumiselle.

Viime vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana sään ääri-ilmiöistä johtuvissa onnettomuuksissa kuoli noin 21 000 ihmistä. Määrä on kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Vuosi 2010 oli erityisen vaikea sään ääri-ilmiöihin liittyvien tuhojen kuten hurrikaaninen, tornadojen, tulvien ja kuivuuden kannalta.

Sää aiheutti massiivisia tuhoja eri puolilla maailmaa. Pakistanissa oli esimerkiksi suurtulva, jonka vuoksi menetettiin yli 2 000 ihmishenkeä. Tulvan vaikutuksesta yli 20 miljoonaa ihmistä kärsi erilaisia vahinkoja. Monissa maissa, muun muassa Venäjällä, kuivuus aiheutti valtavia metsä- ja maastopaloja.

Sään ääri-ilmiöistä johtuvat katastrofit ovat aiheuttaneet eniten tuhoa köyhissä maissa, jotka ovat erityisen alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät köyhien maiden lapset. Saman aikaan Maailmanilmatieteen järjestön (WMO) seurantatietojen mukaan ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat viime vuonna korkeammalla kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana.

Maapallon valtioiden olisi pystyttävä yksissä tuumin pysäyttämään ihmisen aiheuttama ilmastomuutos. Neuvottelut kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi ovat kuitenkin sujuneet tuskastuttavan hitaasti. Viime joulukuisella neuvottelukierroksella Meksikossa virisi taas toivon kipinä, kun keskustelut eivät päätyneet umpikujaan, vaan ne etenivät.

Ehkä ihmiskunta sittenkin kykenee olemaan tuhoamatta elämisensä edellytyksiä. Siinä toiveessa on ollut hyvä aloittaa vuosi 2011.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee ympäristöministeriössä kansliapäällikkönä

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Sään ääri-ilmiöt puhuttavat