Hannele Pokka: Lappu luukulle

Viime vaalikaudella hallitus päätti ”risupaketista” eli valtion tuesta uusiutuvalle energialle. Tarkoituksena oli, että erityisesti puuta käytetään enemmän energiaksi ja tuulimyllyjä rakennetaan lisää. Elinkeinoministeriössä laadittuun tukipakettiin pääsi mukaan myös yksityisille pientaloille maksettavat energia-avustukset. Niillä puolestaan haluttiin vauhdittaa mm. öljykattiloiden vaihtamista maalämpöön tai puupelletteihin. Tätä tarkoitusta varten eduskunta myönsi asuntoministerille 30 miljoonan euron määrärahan. Raha meni hetkessä kentälle. Kotitaloudet ovat erittäin kiinnostuneita keinoista, joilla voidaan vähentää talon lämmityslaskua.

Tukipaketin piti jatkua myös tänä vuonna, joskin pienemmällä rahasummalla. Budjettiriihessä kävi kuitenkin niin, että asuntoministeriltä vietiin koko summa korkojen kera. Asuntoministerin rakennusten korjausavustuksiin tarkoitettu raha pienenee ensi vuonna 35 miljoonalla eurolla. Samalla pienenee myös kotitalousvähennys, verotuksessa kotitalouksille tarkoitettu vähennysmahdollisuus mm. oman kodin remontista.

Tällä vaalikaudella eduskunta saattaa voimaan Euroopan unionin peruskorjausdirektiivin, jossa edellytetään, että vanhoja rakennuksia peruskorjattaessa on samalla parannettava niiden energiatehokkuutta. Uusia määräyksiä valmistellaan parhaillaan ympäristöministeriössä.

Vanhan talon lämmitystavan muuttaminen on kallis investointi, varsinkin, jos talo on aikaisemmin lämmennyt suoralla sähköllä. Juuri tämän vuoksi viime vaalikaudella päädyttiin ”porkkarahaan” , yksityisten kotitalouksien tukemiseen valtion varoin, jotta investointeja voidaan vauhdittaa. Nyt näyttääkin siltä, että asuntoministeri joutuu panemaan lapun luukulle: ei ole, mistä ottaa.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee kansliapäällikkönä ympäristöministeriössä

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Lappu luukulle