Hannele Pokka: Ikuinen risti

Asuintalojen ja työpaikkojen kosteus- ja homeongelmat ovat ajoittain saaneet runsaasti palstatilaa tiedotusvälineissä. Sairaaloiden, päiväkotien ja koulujen huonoa kuntoa surkutellaan. Jokainen meistä on kuullut tai lukenut tavallisista suomalaisista asunnonostajista, joiden. käteen jäi “musta pekka”, hometalo, joka vei perheen kaikki rahat ja perheenjäsenten terveyden.

On laskettu, että välitön kosteus- ja homevaurioiden korjaustarve on noin 250 000 pientalossa, 8000 kerrostalossa, 1300 koulussa ja noin 15 prosentissa hoitoalan rakennusten pinta-alasta. Huonon sisäilmaston aiheuttamien kustannusten on arvioitu olevan jopa 3 miljardia euroa vuodessa. Tähän lukuun on päästy, kun terveyshaittojen ja epäviihtyvyyden suorat ja epäsuorat kustannukset on laskettu yhteen kaikilta yhteiskunnan sektoreilta.

Suoria kustannuksia ovat mm. sairauspäivärahat, lääkekulut, kuntoutus ja eläköityminen, mutta selvästi isompi menoero syntyy työtehon laskusta. Suomalaiset kun nykyään työskentelevät pääasiassa sisätiloissa. 3 miljardia on muuten summa, jonka käytämme vuosittain rakennusten lämmittämiseen. Huono sisäilma aiheuttaa siten melkoisen laskun.

Hometalojen korjaamiseen tarvittaisiin valtavasti rahaa ja ammattitaitoa, mitä oikeasti pitäisi tehdä. Pahinta kuitenkin on, että rakennusvirheiden vuoksi ja muista syistä hometalojen määrä myös lisääntyy jatkuvasti.

Pistäydyin muutama päivä sitten Tampereella, jossa suuri joukko rakennusten kosteus- ja home-ongelmiin perehtyneitä asiantuntijoita piti kokoustaan. Tilaisuuden osanottajat pitivät kaikkein kiireellisempänä, että rakennusten omistajat, asunnon ostajat ja vuokraajat saavat pätevää apua ja asiantuntevia neuvoja, mitä talosta pitää tarkastaa, jos haluaa tietää, onko siinä kosteus- tai homevaurioita. Osanottajat pitivät äärimmäisen tärkeänä, että niin rakennuttajat kuin rakentajat puusepästä ja muurarista arkkitehtiin, kaikkien koulutuksesta ammattikoulusta korkeakouluun kosteus- ja homeasiat kuuluvat opetukseen. Tilaisuudessa näytettiin myös havainnollisia kuvia, millaisista rakennusvirheistä kosteus- ja homeongelmat syntyvät.

Kotiin tullessa Tampereen kuvat olivat mielessä. Piti katsella kaikkia kadun varren taloja ja miettiä, miten lienevät aikoinaan rakennettu.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee kansliapäällikkönä ympäristöministeriössä.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Ikuinen risti