Hannele Pokka: Lama kävi Suomessa

Viikon vaihteen aikana minulla oli tilaisuus käydä kuuntelemassa Tiibetin hengellistä johtajaa Dalai-lamaa Espoon Barona-areenalla, jossa hän piti opetustilaisuuden buddhalaisuudesta.
Espoon jäähalli oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Tuloaulassa tilaisuuden osanottajilta otettiin säilytykseen kaikki pikkutavarat. Myös käsilaukut ja kännykät oli jätettävä narikkaan. Linja oli tiukka, koska Espoon areenaan oli saapunut puhumaan Dalai-lama, maailmankuulu Tiibetin hengellinen johtaja.

Eturivissä istui eri maista saapuneita buddhalaismunkkeja. Muuten paikalla on kaikenikäistä väkeä. Tilaisuuteen oli tultu myös hyvin kaukaa. Tunnelma on odottava.

Tasan kello kymmenen Dalai-lama ilmestyi estradille turvamiesten ja pappien ympäröimänä. Tuhansien ihmisten yleisö nousi seisomaan. Mies vilkutti iloisesti ihmisille, kumarteli ja kätteli tuttuja. Sitten hän istuutui muhkealle tuolille ja risti jalkansa.

Päivän teemana oli mielen harjoittamisen kahdeksan säettä. Niissä puhutaan anteeksiannosta, nöyryydestä ja lähimmäisen rakkaudesta. Dalai-laman mielestä on hyvä tutkiskella itseään, tulla tietoiseksi asioista. Pitää kysyä ja etsiä vastauksia. Pitää ajatella positiivisesti, koska kielteiset ajatukset aiheuttavat suurta tuhoa itsessä ja lähimmäisissä.

Kaksituntinen kului melkein huomaamatta ja kun kävelin areenalta syyskesän auringossa kylpevälle pihalle, saatoin vain itsekseni miettiä, että olin saanut tavata ja hetken aikaa kuunnella yhtä maailman tämän hetken merkkimiehistä.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee ympäristöministeriössä kansliapäällikkönä.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Lama kävi Suomessa