Hannele Pokka: Kohtuus kaikessa

Tunnustan, että olen lukenut melko hämmentynein mielin juttuja karppaamisesta, tästä uudesta ruokavaliosta, jonka perään osa suomalaisista on hurahtanut oikein kunnolla. Karppaamisella tarkoitetaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa vähennetään leivän, pastan, perunan ja riisin syöntiä. Näiden ruoka-aineiden sijaan karppaaja syö lihaa, kananmunia, voita ja vihanneksia sekä marjoja.

Tähän asti olen uskonut, että sokerin syönti lihottaa. Pitää siten välttää sokeria, pullaa, ja valkoista leipää. Voita en ole sivellyt leivän päälle vuosiin. Täysmaito, jota karppaajat ihannoivat, on jäänyt lapsuuteen, kun kotona oli lehmiä ja maito keittiön ruokapöytään tuotiin suoraan navetasta. Kananmunien keltuaista olen oppinut väistämään, sillä se nostaa veren kolestroliarvoja. Lihasta minulle mieluisin on riista kuten poron tai hirven liha, silloin, kun sitä sattuu saamaan.

Voisin suostua kokeilemaan karppaamista, mutta täysjyväleivästä en luovu. Myös täysjyvävehnästä tehty pasta on hyvä arkiruoka. Sitä paitsi se on nopea valmistaa ja hinnaltaan edullinen. Sen sijaan lihatiskin hinnoissa suunta on ollut ylöspäin.

Leivän vahingollisuuteen en jaksa uskoa. Täysjyväleipä on peruselintarvike niin terveyden, työnteon kuin energiansaannin kannalta. Täysjyväviljassa on runsas valikoima hivenaineita, vitamiineja, kuitua, mutta ei mitään haitallista.

Ehkä parasta olisi pitää mielessä, että kohtuus kaikessa sopii syömiseenkin. Joka tapauksessa aion leipoa pipareita ja joulutorttuja joulupöytään. Ja kyllä siellä pitää olla myös leipää.

Kirjoittaja on oikeustieteen tohtori, joka työskentelee kansliapäällikkönä ympäristöministeriössä.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHannele Pokka: Kohtuus kaikessa