Anneli Jäättenmäki: Tasa-arvon uranuurtajat

Helsinkiläinen elokuvantekijä Naima Mohamud valittiin Maaseudun Kukkasrahaston Vuoden Kasvattajaksi 2013.

Mohamud on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Mohamudin elokuva Fatima voitti viime vuonna sarjansa pääpalkinnon Chicagon lastenelokuvafestivaaleilla. Melkoinen tunnustus 26-vuotiaalle suomalaiselle elokuvantekijälle!

Mohamud on kertonut, että hän päätti elokuva-alalle ryhtymisestä jo 14-vuotiaana. Tuolloin hänen haavettaan ei kuitenkaan otettu todesta. Mohamudilta kysyttiin kuinka monta tummaihoista, muslimitaustaista naista työskentelee elokuvaohjaajana. Topakka Mohamud vastasi, että hänestä tulee ensimmäinen.

Ei ole helppoa olla ensimmäinen, uranuurtaja. Nykyään ylioppilastutkinnot ja yliopisto-opinnot ovat mahdollisia yhtälailla naisille kuin miehille. Monilla aloilla naiset ovat jopa porhaltaneet miesten ohi.

Mutta mietipä vaikka Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäistä ylioppilasta Maria Tschetschulinia, joka sai valkolakin vuonna 1870. Helsinkiläinen Tschetschulin oli isänsä puolelta venäläistä kauppiassukua ja äidin juuret juonsivat Ruotsiin.

Maisteriksi Tschetschulin ei koskaan valmistunut, vaan hän loi uransa perheensä perinteitä kunnioittaen ulkomaankaupan alalla. Isänsä kuoltua Maria elätti äitinsä ja sisaruksensa. Maria Tschetschulin oli palkansaaja ja perheensä elättäjä 1800-luvun Suomessa.

Meidän jälkipolvien on hyvä muistaa, että joku on murtanut ne lasikatot, joiden lomasta meidän nykynaisten on nyt helpompi pujahtaa.

Harva meistä on menestynyt omaa erinomaisuuttaan, vaikka taitavia olemmekin. Useimmat meistä ovat hyödyntäneet aikaisemmin tallattuja polkuja – ja hyvä niin! Viisaimmat myös tunnustavat näiden polkujen merkityksen.

Keväällä käydään EU-vaalit. Kolme suurinta eurooppalaista puoluetta ovat nimenneet kärkiehdokkaikseen pelkkiä miehiä. Me keskustaliberaalit olemme nimenneet peräti kaksi miestä. Sekä naisten että miesten on hyvä kysyä miksi näin on.

Tänään vietetään Minna Canthin päivää eli tasa-arvon päivää. Canth raivasi aikanaan tietä ja rikkoi ennakkoluuloja. Nyt Naima Mohamud kulkee Minna Canthin raivaamaa tietä.

Hyvää tasa-arvon päivää, arvon naiset!

Anneli Jäätteenmäki

Euroopan parlamentin jäsen

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiAnneli Jäättenmäki: Tasa-arvon uranuurtajat