Pauliina Maukonen-Kärkkäinen: Sukupuolten tasa-arvoa ei kotihoidontuen leikkauksella paranneta

Hallitus tuntuu tekevän tällä hetkellä kovin mustavalkoista politiikkaa. Kuntia yhdistämällä kuntatalous paranee ja kotihoidontuen puolittaminen vanhempien kesken puolestaan parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla? Asiat ovat ikävä kyllä oikeassa elämässä harvoin näin mustavalkoisia.

Perhevapaiden uudistaminen suurena ”tasa-arvouudistuksena”, kuten muun muassa Vihreät ovat markkinoineet, on puhdasta naisten sumutusta. Naisten suurin ongelma työmarkkinoilla on ollut ja on edelleen naisten euron suuruus. Naisten euro on tällä hetkellä julkisella sektorilla noin 80-82 senttiä, kun se on yksityisellä sektorilla keskimäärin 76 senttiä.

Perhevapaiden puolittaminen tasan vanhempien kesken ei lisää naisten ansiotasoa, saatikka nosta naisten eläkkeiden tasoa pitkällä aikavälillä, jos ansiot laahaavat koko ajan 18-20 prosenttia miesten jäljessä. Puoli vuotta aiemmin töihin hoitovapaalta palaaminen on naisten tasa-arvon kannalta lähinnä kosmeettinen uudistus.

Kun Anneli Jäätteenmäki 2000-luvun alussa käytti ensimmäisen kerran ilmaisua ”naisen euro on 80 senttiä”, voidaan sama valitettavasti tehdä tänäänkin. Hallituksen kauniit tavoitteet palkkatasa-arvon kaventamisesta 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä eivät tule toteutumaan näillä uudistuksilla.

Kotihoidon tuki ja lapsiperheiden etuisuudet ovat demareille punainen vaate. Ne ovat olleet sitä aina. Lipposen hallituksen aikaisia leikkauksia lapsiperheiltä maksamme vieläkin. Nuorten yhteiskuntatakuukin voidaan nähdä demarien yhteiskunnallisen omatunnon korjausliikkeenä, joka ikävä kyllä rasittaa enemmän kuntien talouksia kuin hyödyttää varsinaisesti nuoria.

Ratkaisun avain todelliseen sukupuolten väliseen tasa-arvoon on vain ja ainoastaan demareilla – tosin työmarkkinajärjestöjen kautta. Työmarkkinapöydissä päätetään palkkatasa-arvoon pääsystä. Niissä pöydissä päätetään myös ammattialojen jakautumisesta nais- ja miesvaltaisiin aloihin.

Ikävä kyllä vahvat miesvaltaiset alat jyräävät niin neuvotteluissa kuin palkoissa. Naisten, ja kotihoidontuen mahdollisen uudelleenjaon myötä, myös perheiden ja lasten ei auta kuin vikistä. Samaan vikinään yhtyvät kunnat, joiden maksettavaksi kotihoidontuen uudistus jää kasvavina päivähoidon kuluina.

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen
Suomen Keskustanaisten ex-pääsihteeri
kunnanvaltuutettu, Muurame

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPauliina Maukonen-Kärkkäinen: Sukupuolten tasa-arvoa ei kotihoidontuen leikkauksella paranneta