Elsi Katainen: Perhepolitiikkaan tarvitaan suunnanmuutos

Kokoomus ja SDP pesevät hallituksessa kasvojaan ja käsiään. Sen ei pidä antaa hämätä.

Sinipunapuolueet ovat maksattaneet epäonnistumisensa työllisyys- ja talouspolitiikassa tavallisilla suomalaisilla. Leikkaukset ja veronkorotukset ovat kerta toisensa jälkeen kohdistuneet epäoikeudenmukaisesti vain pienituloisiin, perheellisiin ja työssäkäyviin.

Stubbin hallitus yrittää nyt muuttaa mustaa valkoiseksi. Juhannuksen alla pidetyissä hallitusneuvotteluissa sovittu verotuksen lapsivähennys on tästä osoitus.

Kataisen hallitus ensin jäädytti ja sitten leikkasi lapsilisiä. Kotihoidontukea leikataan tavalla, joka lisää työttömyyttä ja kuntien kustannuksia ja vie perheiltä aidon valinnanmahdollisuuden. Tasaverojen, esimerkiksi arvonlisä- ja energiaverojen korotukset, ovat vaikeuttaneet monen kodin arkea.

Perheiden tarvitsemista palveluista, esimerkiksi päivähoidosta ja peruskoulusta on Kokoomuksen ja SDP:n johdolla leikattu miljardeja euroja. Osa kunnista on joutunut niin tiukoille, että ne ovat joutuneet lomauttamaan jopa lastensuojelusta.

Nämä päätökset ovat ja pysyvät hallituksen vaihtumisesta huolimatta.

Perheiltä leikkaaminen on tuhoisaa politiikkaa. Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen lisääntyvät vääjäämättä. Työttömyyden paheneminen kärjistää ongelmia. Perhepolitiikassa tarvitaan suunnanmuutos. Se voi toteutua vain tulevien eduskuntavaalien ja kokonaan uuden hallituksen kautta.

Perheiltä ei voida enää leikata. Päinvastoin, Suomen selviytymisenkin näkökulmasta on tehtävä kaikki mahdollinen lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi. Kyse on sote- ja eläkeuudistusten veroisesta asiasta.

Suomessa työvoiman määrä on pienentynyt vain tämän vuoden aikana 14 000 ihmisellä. Työmarkkinoilta eläköityy enemmän kuin tilalle tulee nuoria vielä 30 vuoden ajan. Talouden ongelmat jatkuvat, ellemme saa työn määrää kasvatettua. Siinä olisi jo syitä pyrkiä suurempaan syntyvyyteen.

Noin seitsemän nuorta eläköityy joka päivä. Oppivelvollisuusiän pidentäminen ei auta, jos elämän perusta ei ole kunnossa. Ongelmiin on puututtava varhemmin. Kyse on ennaltaehkäisystä. Yksi ratkaisu on Keskustan esittämä perheiden kunnallinen kotiapu.

Dosentti Matti Rimpelä totesi taannoin: ”Kun sillalta tippuu lapsia jokeen, kaikki eivät voi rynnätä heitä pelastamaan; on myös kiirehdittävä rakentamaan sillalle kaiteita!”. Rimpelä osuu asian ytimeen.

Elsi Katainen
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiElsi Katainen: Perhepolitiikkaan tarvitaan suunnanmuutos