Aluepolitiikka on myös perhepolitiikkaa

Syntyvyys on historiallisen matalalla tasolla. Tilastot osoittavat, ettei toivottu lapsiluku toteudu. Yhä useampi jää tahtomattaan lapsettomaksi.

Alhaisen syntyvyyden vakavat vaikutukset näkyvät koko Suomessa, mutta aivan erityisesti maaseutukunnissa. Kylät tyhjenevät. Heikkenevän huoltosuhde näkyy kuntakeskusten katukuvassa.

Meidän ei pidä antautua näivettymiselle. Keskusta lähtee siitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus valita, mihin hän kotinsa ja elämänsä rakentaa. Tehtävämme on luoda edellytykset sille, että joka paikassa Suomessa on mahdollista elää ja tehdä työtä. Aluepolitiikka on myös perhepolitiikkaa.

Etenkin nuoret tarvitsevat nyt tulevaisuudenuskoa. Politiisten päättäjien velvollisuus on rohkaista siihen, että jokainen voi tässä maassa menestyä ja tavoitella unelmiaan. Asuinpaikastaan tai varallisuudestaan riippumatta.

On erittäin huolestuttavaa, ettei Petteri Orpon hallitus näytä tätä ymmärtäneen. Hallituksen politiikka johtaa valitettavasti täysin päinvastaiseen suuntaan. Ihmiset ja alueet jaetaan voittajiin ja häviäjiin.

Hallituksen perhepoliittisista arvoista kertoo päätös poistaa työttömyysturvasta lapsikorotukset ja keventää samaan aikaan kaikista suurituloisimpien verotusta ja oluen verotusta.
Tiukankin taloustilanteen aikana tulee kaikki pitää yhteiskunnassa mukana. Lapsiasiavaltuutettu on jo useaan kertaan ilmaissut huolensa siitä, minkälaisia seurauksia lapsiin kohdistuvista leikkauksista tulee talouden heiketessä ja lapsiperheköyhyyden kasvaessa.

Nuorten perheellistymistä ei helpota sekään, että hallitus on päättänyt poistaa ensiasunnon ostajilta varainsiirtoverovapauden ja korottaa kiinteistöveroa. Unelmat omasta kodista karkaavat yhä kauemmaksi.

Kenties voimakkaimmin hallituksen arvot näkyvät aluepolitiikassa. Petteri Orpon hallituksen linja on keskittäminen. Riippumatta asuinpaikasta, perheet tarvitsevat tukea arjessa ja lasten kasvatuksessa. Toimivat lähipalvelut, kuten neuvolat ja päiväkodit ovat elinehto.

Leikkaukset hyvinvointialueiden rahoitukseen vaarantavat lähipalveluiden järjestämisen. Synnytyssairaalan lakkautus ja lasten päivystyksen lopettaminen heikentävät maakuntien houkuttelevuutta perheellistymisikäisten mielessä.

Keskusta ei keskittämispolitiikkaa hyväksy. Koko Suomen elinvoimasta täytyy pitää huolta. Elinvoima ei ole vain välttämättömien peruspalvelujen turvaamista. Alueiden tarpeet on huomioitava kaikessa päätöksenteossa. Viime vaalikaudella lisäsimme muun muassa merkittävästi korkeakoulujen aloituspaikkoja ja myönsimme uusia tutkinnonanto-oikeuksia korkeakouluille eri puolille Suomea. Esimerkiksi Jyväskylään saatiin kauan kaivattu diplomi-insinöörikoulutus.

Ideologisen keskittämisen sijaan tarvitsemme yhteistä tahtoa lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseen. Jokaisen kunnan ja työpaikan tulisi kilpailla lapsi- ja perheystävällisyydellään. Poliittisilla päätöksillä voimme vahvistaa erityisesti nuorten luottamusta tulevaan. Keskusta on valmis tähän yhteistyöhön.

Anne Kalmari
kansanedustaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiAluepolitiikka on myös perhepolitiikkaa