Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Kataisen puheenvuoro Keskustan puoluevaltuustossa 25.11.2016

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Heti alkuun haluan kysyä meiltä kaikilta, uskommeko me siihen mitä teemme ja pystymmekö myös tulevaisuudessa toimimaan yhdessä, Keskustan joukkueena?

Mehän tiesimme jo ennen eduskuntavaaleja, että jos saamme suomalaisten luottamuksen laittaa Suomi kuntoon, edessä on hankala urakka. Ja melko navakkaa on tuuli ollut. Tälläkin viikolla teimme päätöksiä, jotka viiltää sydänalaa, eikä todellakaan vähäisimpänä lapsilisiä koskevat päätökset. Siitä huolimatta on vain muistettava, että tuloksia työllisyyden ja talouden osalta on saatu aikaan ja Suomen suuntaa on jo hieman saatu reivattua parempaan.

Siltä tosiasialta Keskusta ei kuitenkaan saa silmiään sulkea, että kaikilla suomalaisilla ei mene hyvin. Kaikki on kuitenkin pidettävä mukana. Joka tapauksessa, näissä hallitusvastuun ristipaineissa, meillä on oltava kanttia viedä uudistukset maaliin. Ilman näitä isoja rakenteellisia uudistuksia emme yksinkertaisesti kykene turvaamaan mm. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kohtuullisen tasavertaisesti ympäri koko laajan Suomen.

Hyvä kokousväki

On selvää, että kuntavaalien yksi tähtäin on oltava naisten osallisuuden lisääminen. Naisten osuus kuntapäättäjistä on tällä hetkellä noin kolmannes. Meidän täytyy yhdessä löytää keinot, joilla kannustamme naisia ehdolle kuntavaaleihin. Päätöksentekoon tarvitaan kaikenikäisiä naisia ja miehiä. On välttämätöntä poistaa esteitä, jotka estävät täysipainoista osallistumista päätöksentekoon. Niinpä mm vaaleissa menestyneitä ehdokkaita ei saa syrjiä sukupuolen perusteella kun vastuullisimpia tehtäviä jaetaan.

Keskustanaisille on tärkeää myös, että työntekijät otetaan mukaan ja sitoutetaan sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamiseen. Työntekijöillä, joista moni on pienipalkkainen nainen, on ihan ratkaiseva merkitys siinä, että uudistuksen tavoitteisiin päästään. Tätä tosiasiaa keskustan on muistettava korostaa.

Yhtälailla on tärkeää, että uudet kotikunnat laittavat lisää voimavaroja ennaltaehkäisevään hyvinvointipolitiikkaan. Ihmisiä on autettava ajoissa, ennen ongelmien kärjistymistä. Koulu on kotikunnan vastuulle jäävistä arjen palveluista tärkein. Koulujen on oltava lähellä ja turvallisia niin lapsille, nuorille kuin opettajille ja muille niissä työtä tekeville.

Hyvät siskot ja veljet

Vaikka Sirkka-Liisa Anttila ei olekaan täällä paikalla, haluan Keskustanaisten ja varmasti meidän kaikkien puolesta onnitella häntä syystä että hänestä on tulossa joulukuussa Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja. Sirkka-Liisa on elävä esimerkki tahtonaisesta, joka on omalla työllään, tiukoista paikoista huolimatta muuttanut maailmaa paremmaksi. Olkoon Sirkka-Liisan huikea energia osoituksena siitä, mitä tarvitaan, jotta Keskustan vihreä palkki on korkein vaali-iltana huhtikuussa. Kiitos.

EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustanaisten puheenjohtaja Elsi Kataisen puheenvuoro Keskustan puoluevaltuustossa 25.11.2016