Vain kyllä tarkoittaa kyllä

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistus on vihdoin edennyt eduskuntaan! Hetki on historiallinen tyttöjen ja naisten oikeuksille ja turvallisuudelle Suomessa.

Suomen Keskustanaisten mielestä uudistus on todella tervetullut. Uudistus sisältää lukuisia muutoksia, jotka parantavat rikoksen uhrin asemaa ja merkitsevät merkittävää muutosta seksuaalirikoksia koskevaan ajattelutapaan.

Uudistuksen myötä raiskauksen määritelmä perustuu jatkossa suostumuksen puutteeseen. Seksi ilman selvää suostumusta on rikos. Raiskauksen määritelmän muuttaminen suostumusperusteiseksi tuo Suomen seksuaalirikoslain vihdoin linjaan kansainvälisten ihmisoikeussopimusten, kuten Istanbulin sopimuksen ja YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän vastaisen yleissopimuksen ja sitä valvovan CEDAW-komitean suositusten kanssa.

Samalla vapaaehtoisuuden periaate ulotetaan myös kaikkeen muuhun seksuaalirikoksia koskeviin säännöksiin. Uutena rikoksena lakiin tulee muun muassa luvaton seksuaalisen kuvan levittäminen.
Suomen Keskustanaiset on tyytyväinen, että uudistuksessa turvataan myös lasten koskemattomuus. Lapsenraiskauksen tunnusmerkistö täyttyisi nyt lähtökohtaisesti pelkästään sillä, että tekijä on tahallaan sukupuoliyhteydessä 16 vuotta nuorempaan lapseen. Tällaiset sukupuoliyhteydet muuttuisivat näin pääsääntöisesti hyväksikäyttörikoksista lapsenraiskauksiksi.

Rangaistusasteikko olisi 2–10 vuotta vankeutta, joten rikoksesta tulisi lähes aina ehdoton vankeusrangaistus. Lapsiin kohdistuvat rikokset ovat aina erityisen vahingollisia ja vastenmielisiä.

Uuden lain on tarkoitus astua voimaan 1. tammikuuta 2023, mikäli hallituksen hyväksymä lakiesitys menee läpi eduskunnassa. Jokaisella on oikeus päättää omista rajoistaan!

EtusivuAjankohtaistaKannanototVain kyllä tarkoittaa kyllä