Pohjois-Karjalan Keskustanaiset: Kymppiluokka tsemppaa jatko-opintoihin

Pohjois-Karjalan Keskustanaiset ovat seuranneet huolestuneina kymppiluokkien vähenemistä. Osalle oppilaita ne olisivat todella tärkeitä.

Murrosikä ajoittuu peruskoulun viimeisille luokille, jolloin kasvuun ja kehitykseen menee huomattava osa nuorten energiasta, kiinnostus koulunkäyntiin vähenee, suoritustaso ja keskiarvot laskevat. Tämä vaikeuttaa jatko-opintoihin hakeutumista varsinkin pojilla, joilla murrosikä ajoittuu usein peruskoulun viimeiselle luokalle.

Halukkaille oppilaille tulisi taata pääsy kymppiluokalle. Todistetusti pahimman murrosiän ohittaneille kymppiluokkalaisille suoritustaso ja keskiarvot nousevat huomattavasti. Näin he pääsevät helpommin haluamalleen linjalle ammattikouluun tai lukioon. Suoritustason noustessa myös motivaatio opiskeluun kasvaa. Monet kymppiluokkalaiset ovat suorittaneet myöhemmin jopa yliopistollisen loppututkinnon.

Pohjois-Karjalan Keskustanaiset esittävät, että opetusministeriön ja kuntien tulisi taata määräraha kymppiluokkien säilyttämiseksi vaikkapa useamman kunnan yhteisinä. Tämä, jos mikä, on parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Syyskokouksen kannanotossaan Pohjois-Karjalan Keskustanaiset vastustavat myös kotihoidon tukeen kohdistuvia muutoksia. Kotihoidon tukea on ryhdytty arvostelemaan yhä voimakkaammin ja vaadittu jopa sen lakkauttamista ja samalla väheksytty vanhempien kasvatuskykyä. Mikäli tuki lakkautettaisiin, se vähentäisi vanhempien valinnanvapautta lastensa kasvatukseen. Kuitenkin osa varsinkin monilapsisten perheiden vanhemmista haluaisi hoitaa ja kasvattaa lapsensa kotona välttäen näin aamuisen päiväkotiin lähdön rumban.

Pohjois-Karjalan Keskustanaisten mielestä perheille tulisi taata mahdollisuus valita haluamansa hoitotapa säilyttämällä kotihoidontuki ja kehittämällä sitä.

EtusivuAjankohtaistaKannanototPohjois-Karjalan Keskustanaiset: Kymppiluokka tsemppaa jatko-opintoihin