Yhdessä eriarvoisuutta vastaan!

Puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä piti monin tavoin hyvän linjapuheen viime viikonlopun puoluevaltuustossa. Itselleni tärkein asia oli, että pääministeri kertoi perustavansa työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi. Esitin samaa vuosi sitten puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä. Toivoin, että köyhyyttä ja eriarvoisuutta torjuttaisiin laajassa yhteistyössä, jolla tähdättäisiin vaalikaudet ylittäviin yhteiskunnallisiin ratkaisuihin. Pääministerin esitys vastaa ajatukseeni erinomaisesti.

Viime keväänä valtioneuvosto toteutti kyselytutkimuksen, jonka tulosten mukaan enemmistö suomalaisista pitää ihmisten eriarvoistumista keskeisenä kansallisena turvattomuustekijänä. Näin arvioi 62 prosenttia vastanneista. Ihmisten eriarvoistumisen lisäksi suomalaiset ovat huolissaan asuinalueiden eriarvoistumisesta. Asiasta, joka huolestuttaa noin laajasti kansalaisia, pitää keskustella myös poliittisten päättäjien kesken.

Eriarvoistumisen vastainen työ sopii keskustalle hyvin. Silti aihetta pitäisi mielestäni pystyä käsittelemään mahdollisimman epäpoliittisesti. Opposition perinteinen taktiikka on syyttää hallitusta eriarvoistumiskehityksen syventämisestä, tämä kortti on tälläkin hallituskaudella jo käytetty. Politikointiin ei pidä lähteä mukaan, vaan pyrkiä sitouttamaan köyhyyden ja eriarvoistumisen vastaiseen työhön toimijoita laajasti myös politiikan ulkopuolelta. Tämän vuoksi professori Saaren nimittäminen työryhmän vetäjäksi oli pääministeriltä erittäin fiksu veto.

Eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseksi tarvitaan konkreettisia tekoja, jotka eivät välttämättä maksa mitään mutta jotka edistävät tehokkaasti suomalaisten hyvinvointia ja esimerkiksi kaventavat terveyseroja. Käytännössä puhutaan hyvin samansuuntaisesti sote-uudistuksen tavoitteiden kanssa; painopiste on muutettava seurausten hoitamisesta ennaltaehkäisyyn. Poliittisista teoista tärkeimpiä ovat talouden kuntoon saattaminen ja työllisyyden kohentaminen. Tähän työhön hallitus on alkumetreiltään lähtien voimakkaasti panostanut. Työttömyyden ja julkisen velan nujertaminen ovat parhaita lääkkeitä siihen, että jokainen suomalainen pysyy yhteiskunnassa mukana.

Olen sanonut aina, että keskustan ikiaikainen tehtävä on ollut tehdä kaikki voitava niiden ihmisten auttamiseksi, jotka eniten apua tarvitsevat. Tähän pelkästään politiikka ei riitä

eikä eriarvoisuuden vähentämiseen ei ole nopeaa oikotietä. Sosiaalisesti kestävä Suomi vaatii yhdenvertaisuutta kaikissa suomalaisten arjen toiminnoissa. Eriarvoistumisen torjuminen vaatii aineellisen hyvinvoinnin rinnalle henkistä jaksamista, jota ei lainsäädäntötyöllä tai budjettipäätöksillä pystytä luomaan. Tavoitteeseen päästäksemme meidän jokaisen on otettava vastuuta terveydestämme ja omasta sekä läheistemme hyvinvoinnista. Otetaan haaste yhdessä vastaan – yhteisen ja samanarvoisen tulevaisuuden puolesta!

Elsi Katainen

Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiYhdessä eriarvoisuutta vastaan!