On kulunut alle vuosi siitä, kun Petteri Orpon hallitus aloitti toimikautensa. Sen hallitusohjelma ”Vahva ja välittävä Suomi” lupasi pitää heikoimmista huolta, lisätä matalan kynnyksen palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta yhteistyössä järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Myös matalan kynnyksen perhepalvelut ja etsivän ja löytävän työn tehostaminen on ohjelmassa.
Tosiasiassa kirjaukset ovat osoittautumassa pelkäksi sanahelinäksi. Hallitusohjelmassa oli leikkauksia ja kiristyksiä muun muassa terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisen avustuksiin. Sotejärjestöjen rahoitusta oltiin leikkaamassa hallituskauden aikana noin sadalla miljoonalla eurolla.
Sotejärjestöjä ovat muun muassa erilaiset sairaus- ja vammaisjärjestöt, lapsi- ja perhetyön järjestöt, mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusjärjestöt. Ne tekevät ruohonjuuritason työtä, tukevat ja auttavat vaikeissa tai muutoin erityisissä elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja heidän läheisiään. Niillä on merkittävä rooli suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä, ja ne tukevat ja täydentävät julkisia sote-palveluita.
Kehysriihessä päätetyt leikkaukset järjestöjen rahoitukseen heikentävät järjestöjen toimintaedellytyksiä rajusti. Jo päätettyjä leikkauksia aikaistettiin ja niitä lisättiin niin, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa toimivilta järjestöiltä leikattiin hallituskauden aikana liki 160 miljoonaa euroa lisää.
Tuo lisäleikkaus ei riitä kattamaan edes tämänvuotista bensiiniveron alennusta, mutta näille järjestöille se voi merkitä kuoliniskua. Mittakaavasta kertoo se, että vuonna 2027 on järjestöjen kokonaistuki kolmanneksen pienempi kuin tänä vuonna.
On arvovalinta, mistä leikataan ja mihin kohdennetaan jopa lisäpanostuksia. Kymenlaakson Keskustanaiset näkee sotejärjestöjen tekemän työn tärkeänä ja niiltä leikkaamisen pitkällä aikavälillä jopa tappiollisena. Mielestämme säästöt pitäisi etsiä jostain muualta. Hallituksen toimien perusteella sen ohjelman tavoite on osuvammin ”Vahvoista välittävä Suomi” tai ”Vähät välittävä Suomi”.
Keskustanaisten Kymenlaakson piirin vuosikokous