Alkoholihaitat tarkkaan syyniin

Alkoholilaki uudistui vuodenvaihteessa. Uudistuksessa pyritään löytämään tasapaino alkoholin aiheuttamien kansanterveydellisten haittojen vähentämisen ja elinkeinoelämän tarpeiden välillä.

Pääperiaate on edelleen alkoholihaittojen ehkäiseminen. Samalla nykyisen lainsäädännön tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja puretaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti mietinnössään, että muualla kuin Alkosta saatavien juomien enimmäisprosenttiyksikköä ei nostettaisi, vaan se pysyisi nykyisessä 4,7 prosentissa. Valiokunta katsoi, että vajaan prosenttiyksikön nosto vaikuttaisi alkoholin kulutuksen kasvuun ja monitahoisiin haittoihin.

Eduskunta kuitenkin päätti, että päivittäistavarakaupoista saa 5,5 prosenttiyksikön vahvuisia alkoholijuomia.

Suomen Keskustanaiset kehottavat hallitusta seuraamaan alkoholin kulutuksen kasvua ja uuden lain vaikutusta erityisesti lapsiin ja perheisiin. Mahdollisiin haittoihin pitää reagoida nopeasti. Myös ehkäisevän päihdetyön merkitys tulee kasvamaan entisestään.

Keskustanaiset pitävät hyvänä, että kunnille tulisi oikeus rajoittaa alkoholijuomien nauttimista puistoissa, leikkipuistoissa, päiväkotien ja koulujen piha-alueilla sekä hautausmailla.

EtusivuAjankohtaistaKannanototAlkoholihaitat tarkkaan syyniin