Teknologian kehittyminen on parantanut monia palveluita ja edistää kehitystä, sen myötä on mahdollisuus saada monia palveluita ympäri Suomea. Teknologian lisääntyminen arjessa aiheuttaa myös ongelmia. Suositukset päivittäisestä ruutuajasta saattava tulla täyteen jo koulupäivien aikana. Kotitehtäviä tehdään älylaitteiden kautta ja yhteydenpito ystävien kanssa tapahtuu pitkälti sosiaalisen median kautta.
Lasten ja nuorten pelaamisesta keskustellaan paljon. Mikä on sopiva aika päivässä pelaamiseen? Miten pelaaminen vaikuttaa kehitykseen? Rauhattomuus on lisääntynyt koulumaailmassa, osalla lasten ja nuorten sosiaaliset taidot ovat todella hälyttävällä tasolla. Kunnat perustavat kuntoutusluokkia, joissa harjoitellaan muun muassa vuorovaikutustaitoja. Tämä ongelma saattaa lisääntyä, kun myös vanhemmat viettävät entistä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Jo nyt on todettu, että lasten puheenkehitys on viivästynyt. Lapsi kaipaa läheisyyttä, syliä ja sosiaalisten taitojen harjoittelua sekä kuultua puhetta toistoineen.
Jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa aiheuttaa valtavia paineita lasten ja nuorten kehittyvälle itsetunnolle. Minäkuva muodostuu liiaksi tykkäysten ja kommenttien perusteella. En voi olla miettimättä onko nuorten lisääntyneen masennuksen takana osittain myös sosiaalisen median tuottamat paineet, sen myötä puute aidoista sosiaalisista kanssakäymisistä. Jatkuva tavoitettavuus ei anna aivoille mahdollisuutta levätä ja ladata akkuja.
Omatkin lapseni ihmettelevät, kun keskustelemme, että ennen meillä oli lankapuhelin, ja jos odotti puhelua, oli oltava sisällä odottamassa. Yhteydenpito ystäviin tapahtui lankapuhelimella ja kirjoittamalla kirjeitä. Tuntuu varmasti dinosauruksen aikaiselta toiminnalta, kun kirjettä piti odottaa päiväkausia. Aikaa oli kuitenkin kavereiden ja perheen kanssa touhuamiseen paljon.
Koulussa opettajat saattavat joutua keräämään puhelimia pois oppituntien ajaksi, koska ne häiritsevät opetusta. Eräs tuttu opettaja oletti oppilaiden protestoivan, kun hän oli ilmoittanut, että puhelimet kerätään tuntien ajaksi pois. Oppilaat olivat suhtautuneet asiaan myönteisesti ja oppimisrauha oli parantunut. Perheissä tulisi laittaa rajat ruutuajalle, siitä tulisi myös meidän aikuisten pitää kiinni omassa vapaa-ajassammekin. Someton sunnuntai saattaisi vapauttaa aikaa moneen yhdessä tehtävään asiaan.
Teknologia tekee tuloaan myös ikäihmisten hoidossa, se tuo turvaa niin vanhuksille kuin omaisille. Teknologia ei kuitenkaan koskaan tule korvaamaan ihmistä ja ihmisen kosketusta, sitä ihminen kaipaa elämänsä alusta loppuun asti. Kehitystä ei voi eikä pidä pysäyttää, mutta ihmisen perustarpeita ei saa unohtaa. Teknologia on hyvä renki, mutta isännäksi sitä ei saa päästää.
Sari Palmu
Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja