Valtakunnallista Lähiruokapäivää vietetään näin alkusyksystä, tänä vuonna tuo päivä on tänään eli 9. syyskuuta. Lähiruokapäivän tavoitteena on tuoda monipuolisesti esille erilaisia toimijoita, jotka tuottavat ja myyvät suomalaista ruokaa sekä edistävät paikallisten tuotteiden käyttöä.
Kuluvalla viikolla Savonlinnan alueella paikalliset tuottajayhteisöt yhteistyökumppaneineen järjestivät Koululaispäivän kahdella eri maitotilalla. Seudun nelosluokkalaiset olivat mielissään etenkin siitä, että saivat rapsuttaa lehmiä, lampaita, poneja ja metsästyskoiria.
Tutustumalla maatalousyrityksiin ja omakohtaiset kokemukset ovat mitä mainioin tapa edistää tietoisuutta suomalaisen ruoantuotannon merkityksestä yhteiskunnallemme. Henkilökohtainen sidos lähiruokaan on hyvä syntyä kansalaiselle pienestä pitäen.
Lähiruoan kuluttaja voi onnitella itseään monestakin syystä. Ensinnäkin hankkimalla ruoan lähituottajalta tukee alueen taloutta, kun raha kiertää omalla talousalueella ja käytetään omaksi hyödyksi. Ruoan tuottaminen, jalostaminen ja toimittaminen kuluttajille lisää alueen työllisyyttä.
Kuljetusmatkojen ollessa lyhyet, myös polttoainekustannukset pienenevät ja ilmastokin kiittää, kun liikenteen päästöt vähenevät. Etenkin nykyisessä maailmantilanteessa oma ruoantuotanto on kriittinen tekijä huoltovarmuuden kannalta.
Maaseudun asukkaana on hyvät mahdollisuudet elää ainakin osittain omavaraistaloudessa. Pienelläkin palstalla voi kasvattaa omaan tarpeeseen vaikkapa perunat, porkkanat ja herneet. Lähimetsästä ja järvestä hankitaan monipuolisia, puhtaita raaka-aineita ruoan valmistukseen. Omista marjapensaista tehdään lisäaineettomat mehut ja sieniä riittää ahkeralle metsässä samoilijalle yli oman tarpeen. Leivät voi leipoa naapurissa toimivan tuottajan kasvattamasta viljasta ja lähellä kasvatettua lihaakin saa helposti hankittua.
Kaupassa moni joutuu kuitenkin valitsemaan halvimman tarjolla olevan vaihtoehdon. Liian usein valinta kohdistuu kaupan omalla tuotemerkillä myytävään ulkomaiseen tuotteeseen. Onneksi, ainakin puheissa, moni kunta ja kaupunki sitoutuu käyttämään alueellisten yrittäjien tuotteita aina kun niitä on saatavilla. Päättäjien tehtävänä on valvoa, kuinka hyvin lupaukset täyttyvät.
Ruth Lähdeaho-Kero
Suomen Keskustanaisten hallituksen jäsen
Itä-Savon Keskustanaisten puheenjohtaja