Perheet voimaan paremmin

Yle tammikuun lopussa, että kansainvälisessä vertailussa suomalaisvanhemmat ovat uupuneimpien joukossa. Yksi suurin syy uupumiselle on yksilökeskeinen kulttuuri: jokaisen odotetaan pitävän itse huolta itsestään. Jutun mukaan vaativa työ, intensiivinen perhearki ja tukiverkkojen vähyys ovat asioita, jotka altistavat vanhemmuuden uupumiselle. Korona-aika on lisännyt vanhempien uupumista, mutta moni jää ilman apua. Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ennen koronaa viikoittaista uupumusoireilua koki 13 prosenttia kyselyyn vastanneista vanhemmista. Korona-aikana kerätyssä aineistossa sama luku oli 35 prosenttia.

Ennaltaehkäisevä toiminta on parasta ja vaikuttavinta toimintaa. Väsynyt vanhempi voi olla kykenevä hakemaan apua itsekin, mutta mitä silloin, jos voimavaroja ei kerta kaikkiaan ole. Palveluita lapsiperheille kunnilla on, hakuviidakko tosin voi olla ylitsepääsemätön vanhemmille alkaa toimiin. Olemme nähneet surullisia uutisia mediassa siitä, kun jaksaminen loppuu.

Minkälainen on aidosti lapsiystävällinen kunta? Mitä jos joku kysyisikin sinulta mitä sinulle kuuluu? Mitä jos olikin matalan kynnyksen väylä perheapuun? Kartoitettaisiin ammattilaisen kanssa yhdessä, mikä palvelu olisi sopiva juuri sinun perheesi tilanteelle.

Helsingin kaupungilla on verkkosivuillaan käytössä perheille 24/7 Tarvitsen apua- nappi. Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille perheille, joissa on 0–17-vuotiaita lapsia. Sieltä vastataan yhteydenottajalle 1–3 arkipäivän kuluessa ensisijaisesti puhelimitse. Huoli voi liittyä esimerkiksi kuormittavaan arkeen tai kasvatuspulmiin. Laajennetaan tätä kaikkiin kuntiin.

Palvelu varmistaa, että yhteydenottoon vastaa oikea ammattilainen tilanteen luonteesta riippuen. Yhteydessä voidaan olla muun muassa seuraavista palveluista: sosiaaliohjaus, perheneuvola, perhesosiaalityö, kotipalvelu, perheoikeudelliset palvelut, lastensuojelu.

Krista Heikkinen
Kirjoittaja on Keskustan varavaltuutettu, sivistyslautakunnan varajäsen, lapsiperhe- ja nuorisoasioiden jaoston jäsen sekä Rovaniemen keskustanaisten viestintävastaava

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPerheet voimaan paremmin