Naiset ovat puolueen voimavara

” Uskomme, että suuri on se käyttämätön reservi, joka ajan pitkään tällä uudella toimintamuodolla saadaan puolueemme voimavaroja lisäämään meidän yhteisen Maalaisliittoaatteen palvelukseen.”

Näin linjasi emäntä Elsa Punkari Liitto-lehdessä 80 vuotta sitten. Punkari oli juuri kotiutunut Helsingistä Maalaisliiton Naisten perustavasta kokouksesta. Naisten ja miesten piti nyt yhdessä tehdä työtä puolueen puolesta, kuten ”isäntä ja emäntä talossa, kumpikin omalla sarallaan työskentelivät yhteisen kodin hyväksi tasa-arvoisena toistensa kanssa neuvotellen”.

Keskustanaiset täyttää 26.4.2021 80 vuotta. Järjestöämme ei perustettu hetken huumassa. Puolueen perustamisen aikoihin, vuonna 1907 opettaja Naimi Tuohino oli esittänyt Maalaisliiton naisjärjestön perustamista. Tuolloin Maalaisliiton ensimmäisessä yhdeksän kansanedustajan eduskuntaryhmässä oli vain yksi nainen, opettaja Hilma Räsänen Viipurin maalaiskunnasta.

Kului 34 vuotta. Keväällä 1941 Maalaisliiton eduskuntaryhmässä oli 56 kansanedustajaa. Miesedustajien määrä oli kasvanut huimasti, mutta naisia oli vain kaksi; Aino Luostarinen ja Tilda Löthman-Koponen. Naisedustajien määrä oli vähäinen, vaikka jo puolueen perustamisvaiheessa yhdeksi tavoitteeksi oli kirjattu, että nainen ”on asetettava täydelliseen tasa-arvoon miehen kanssa”.

Kun tasa-arvo ei edennyt, naiset ottivat ohjat käsiinsä ja huhtikuussa 1941 perustettiin Maalaisliiton Naiset Heimolan juhlasalissa, pari tuntia ennen puoluekokouksen alkamista. Perustamisajankohta oli otollinen. Talvisodan ja välirauhan aikana naiset olivat hoitaneet miesten töitä, lunastaneet paikkansa niin peltomiehinä kuin työmiehinä. Aika oli hälventänyt eroja naisten ja miesten töiden välillä.

Poliittisilla naisjärjestöillä on Suomessa pitkät perinteet. Kokoomuksen Naisten Liitto vietti vuonna 2019 100-vuotisjuhlaansa ja Demarinaisten historia alkaa jo vuodesta 1900.

Puolueemme riveistä on noussut paljon ensimmäisiä naisia, muun muassa maamme ensimmäiset naispääministerit ja hieman miehisempinäkin pidetyt oikeus- sekä maa- ja metsätalousministerien salkut on uskottu naisten haltuun.
Tästä huolimatta tie on ollut kivinen. Maalaisliitossa oli paljon vastahankaa uutta järjestöä kohtaan. Miespuolinen järjestöaktiivi oli naisjärjestöä perustettaessa huolissaan, riittääkö naisia omien järjestörivien jälkeen enää muihin tärkeisiin tehtäviin, kuten kokousten kahvinkeittoon.

Jotta me naiset pääsemme yhteisiin tavoitteisiin, se vaatii vahvaa keskinäistä sitoutumista ja luontaista toisen naisen tukemista. Emme edelleenkään pysty samaan mihin miehet keskinäisessä solidaarisuudessa.
Naisilla on myös taipumusta vähätellä omaa osaamistaan. Me olemme erittäin koulutettuja, osaavia ja vahvoja naisia, kunhan emme pidä kynttiläämme vakan alla.

Millainen Keskusta olisi ilman naisia? Naiset ovat voimavara, jota puolueella ja Suomella ei ole varaa hukata.

Eteenpäin Siskot uudelle vuosikymmenelle!

Mervi Mäki-Neste
pääsihteeri

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiNaiset ovat puolueen voimavara