Nainen, tue naista!

Plan järjestää vuosittain Girls Take Over -tempauksen ympäri maailman. Sain tänä syksynä olla hetken seuraamassa tätä johtajien paikkojen valtausta, kun nuori lappeenrantalainen Idun otti päiväksi valtiovarainministeri Annika Saarikon paikan. Idun piti ministeriryhmämme kokouksessa puheen, joka teki minuun suuren vaikutuksen.

Tänä vuonna tempauksen teemana oli tytöt ja talous. Planin nettisivuilla korostetaan, että työmarkkinat ja koulutus ovat eriytyneet sukupuolen mukaan ja että naisilla on yhä heikommat mahdollisuudet päästä päättäviin rooleihin sekä ansaita tasaveroisesti. Voimme onneksi ajatella, että Suomessa tilanne on edelleen muuta maailmaa huomattavasti paremmalla tolalla. Mutta voimme myös valita katsoa niitä asioita, joissa meillä Suomessa on edelleen tasa-arvotyötä tehtävänä.

Keskusta voi puolueena olla varsin tyytyväinen tasa-arvotilanteeseensa monestakin syystä. Puolueen lasikatot on edelläkävijämäisesti rikottu yhteiskunnallisesti merkittävien tehtävien osalta nyt myös eduskuntaryhmässä, jonka ensimmäisenä naispuheenjohtajana on vasta aloittanut Eeva Kalli. Puheenjohtajan, puoluesihteerin, pääministerin ja valtiovarainministerin tehtävää on kutakin hoitanut useampikin nainen.

Olemme tasa-arvoinen puolue myös kannattajien näkökulmasta. Identiteettipolitiikka on sukupuolittanut vahvasti tiettyjen puolueiden kannatusta, mutta Keskustan kannattajissa ei ole juurikaan ole eroa sukupuolten välillä. Tehtävää kuitenkin vielä riittää meilläkin.

Keskustan kannattajien tasainen sukupuolijako ei näy meillä eduskuntaryhmän kokoonpanossa. Miesvaltainen eduskuntaryhmä tarkoittanee sitä, että Keskustan riveissä on edelleen niin, että miesten tukeminen on naisten tukemista yleisempää. Tässä poikkeamme yleisestä trendistä. Koko kansan tasolla naiset nimittäin äänestivät edellisissä eduskuntavaaleissa yhä enemmän oman sukupuolensa ehdokasta verrattuna aiempiin vaaleihin. Myös miehet äänestivät selkeästi aiempaa enemmän naisehdokkaita.

Keskustanaiset korostavat aivan oikein maailmaa naisen silmin. Myös minua sykähdyttää edelleen tavoite naisten aseman edistämisestä. Vaikka puolueen kannatus on viime vuosina ollut alamaissa, Keskustanaiset ovat Suomen suurin poliittinen naisjärjestö. Pystymme halutessamme muuttamaan yhteiskuntaa. Keväällä meillä on naisasian näytönpaikka.

Ensi huhtikuussa käydään seuraavat eduskuntavaalit. Haastan meistä jokaisen kolmitasoiseen haasteeseen.

Ensimmäinen haaste. Varmista, että oman vaalipiirisi listalla on ehdolla nainen, jonka tukeminen eduskuntavaaleissa innostaa. Ehdokashankinta on koko puolueen menestyksen kannalta tärkein vaihe ja se vaihe on meneillään nyt.

Toinen haaste. Liity yhden tai useamman naisehdokkaan tukiryhmään. Levitä sanaa osaavista naisehdokkaista myös muissa vaalipiireissä.

Kolmas ja tärkein haaste. Äänestä ensi keväänä eduskuntavaaleissa keskustalaista naisehdokasta.

Tasa-arvo on tekoja joka päivä. Vaalit ovat kuitenkin aina mahdollisuus tasa-arvoharppaukseen. Naiset, tuetaan toisiamme tässä harppauksessa.

Riikka Pirkkalainen
puoluesihteeri