Minäkö ehdokkaaksi?

Oman paikallisyhdistykseni puheenjohtaja kysyi, joko olet kirjoittanut kuntavaalien ehdokassuostumuksen. Minäkö?

Haluanko tehdä enemmän kuin äänestää?

Mietin, pärjäisikö minunlainen persoona vaaleissa. Rimaa ei saa asettaa itselleen liian korkeaksi. Tärkeää on, että on halu vaikuttaa oman paikkakuntansa asioihin. Tietoa ja mielipiteitä kaivataan kaikkien päätösten taustalle.

Meillä ihmisillä on oikeus pyrkiä vaikuttamaan asioihin, jotka koskevat meitä.

EHDOKKAAKSI suostuminen laittaa myös miettimään, mitä minä arjeltani toivon ja kuka auttaa minua saavuttamaan sen.

Keitä muita haluan ehdokkaana palvella? Yksinasuvia, lapsiperheitä, yrittäjiä? Tavallaan kuntavaaliehdokas on kuin toivomuspuu, johon ihmiset ripustavat toiveensa.

Onko minulla riittävän vahvat oksat?

Kunta on välittämistä ja silloin minun, ehkä tulevan valtuutetun pitää ihan oikeasti välittää – oman kunnan ihmisistä, yrityksistä ja elinympäristöstä. Minun päätöksentekijänä pitää toimia välittämisen asialla.

Mietin myös, että nyt jos koskaan on tärkeää, että ihminen tuntee kuuluvansa johonkin. Näemme ympärillämme aivan liikaa juurettomuutta, irrallisuutta ja osattomuuden tunnetta.

Tunne siitä, että kuulun johonkin yhteisöön, että minulla on paikkani maailmassa, että olen kotoisin jostakin, on entistä tärkeämpää kansainvälistyvässä ja monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa.

Ihminen, joka arvostaa ja kunnioittaa omia juuriaan ja lähtökohtiaan, osaa arvostaa myös toisia ja hyvinkin erilaisista oloista tulevia. Se lisää ymmärrystä.

PARHAILLAAN etsitään ehdokkaita ensi vuoden kuntavaaleihin. Vaaleilla valitut kuntapäättäjät vastaavat jatkossakin monen arjen lähipalvelun toimivuudesta ja laadusta.

Päiväkoteja, kouluja, kirjastoja, nuorisotyötä ja harrastusmahdollisuuksia koskevat päätökset tehdään jatkossakin jokaisen omassa kotikunnassa.

Kunnan rooli elinvoiman ja hyvinvoinnin mahdollistajana vahvistuu entisestään. Siinä työssä oman kotiseudun, sen ihmisten, järjestöjen ja yritysten merkitys on arvokasta. Tämän hyödyntämiseen meidän on opittava jokaisessa kunnassa ja kaupungissa. Paikallisuudessa on voimaa.

Moni kokee, että on parempia tapoja vaikuttaa. Mitä ne ovat? Minä en tiedä.

KANNUSTAN kaikkia arjen, oman lähiympäristön ja elämisen asioista kiinnostuneita lähtemään ehdolle kuntavaaleihin. On mielekästä olla kuntapäättäjä.

Monen mielestä kuntavaaleissa ei ole mitään kiinnostavaa. Mutta me järjestötyössä työskentelevät olemme viikkojen ajan olleet asian kanssa innoissaan ja ehkä tuskissaankin. Minkä verran teillä on ehdokkaita ja onko sinulla mitään tietoja, miten muilla menee.

Ehdokashankinta on tällä kertaa vaikeaa. Niin me sanotaan. Onko se vaikeaa? Vai onko ehdokashankinnan aloittaminen vain vaikeaa?

Meillä menee hyvin tai ainakin paremmin, kun kysymme: ”Lähdetkö ehdolle kuntavaaleihin?

Minna Siira
Minna Siira on keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja. Viime vaalikaudella hän toimi valtioneuvoston kansliassa hallinnollisena avustajana ja sitä ennen puoluetoimistolla keskustan hallintosihteerinä.
(Julkaistu Suomenmaan blogissa)

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiMinäkö ehdokkaaksi?